Експерти розповіли, як подолати наслідки стресу в озимих після приморозків

18 жовтня 2021 155 0
Експерти розповіли, як подолати наслідки стресу в озимих після приморозків
UKRAVIT

Незабаром прийдуть осіннє похолодання, нічні приморозки та зимові мінусові температури. Озимі культури поступово перейдуть у стан спокою, який триватиме до весни. Повідомляють фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

Тож в осінній період аграріям необхідно підготувати озимі зернові та ріпак до вдалої перезимівлі, провівши низку технологічних заходів, спрямованих на підвищення їх зимо- та морозостійкості. Для цього потрібно, щоб культури сформували добре розвинену кореневу систему, і щоб в ній та вегетативних органах синтезувалась достатня кількість кріопротекторів, які захистять живі клітини від пошкодження морозом.

Як зазначається, ріпак озимий може успішно подолати стреси, викликані низькими та мінусовими температурами повітря, у випадку, якщо накопичить достатньо водорозчинних вуглеводів — моно-, ді- та олігоцукрів (у кореневій шийці — 35-40%, а в листках — 15%), амінокислот та інших біологічно активних речовин, що сприятиме його перезимівлі та швидкому відновленню весняної вегетації. Відтак, вони рекомендують восени у фазі 4-6 лисків (осіння розетка) позакоренево підживити його унікальним добривом Авангард Гроу Аміно у нормі 1 л/га.

Застосування Авангард Гроу Аміно є важливим технологічним заходом і у забезпеченні успішної перезимівлі озимих зернових культур. Обробку цим добривом фахівці компанії рекомендують провести у фазі 3 листків-кущення. Це дозволить культурі долати наслідки температурного стресу, накопичувати достатньо вуглеводів для вдалої перезимівлі та успішно відновити вегетацію навесні.

Читайте також: Восени закладається 70% майбутньої врожайності ріпаку — експерти

Авангард Гроу Аміно проявляє себе як антистресант, імуностимулятор та кріопротектор. Його висока біологічна активність обумовлена унікальним складом, а саме – вмістом L-амінокислот — лізину, гістидину. аргініну, аспарагінової кислоти, треоніну, серину, глутамінової кислоти, проліну, гліцину, аланіну, цистину, валіну, метіоніну, ізолейцину, лейцину, тирозину, фенілаланіну (вміст яких складає не менше 120 г/л), а також високо- та низькомолекулярних поліетиленгліколей, бурштинової кислоти, карбонових кислот, полісахаридів; багатоатомних спиртів, біогормонального комплексу та мікроелементів.

«Біологічно активні речовини добрива Авангард Гроу Аміно підвищують концентрацію клітинного соку, тобто виступають у ролі осмолітів, зменшуючи утворення позаклітинного льоду, та допомагають витримати низькі та мінусові температури клітинному соку всередині клітин. Амінокислоти та полісахариди, що входять до складу добрива, стають джерелом енергії в зимовий період та джерелом синтезу органічних сполук при весняному відростанні», — зазначають фахівці.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою