Фермер поділився досвідом використання рідких комплексних добрив

16 жовтня 2021 4255 0
Фермер поділився досвідом використання рідких комплексних добрив
Kurkul.com

Використання рідких комплексних добрив це ефективно та вигідно. Про це розповів директор господарства Аскон-2007, що у Фастівському р-ні Київської обл. Володимир Огієнко у матеріалі «РКД для легкого старту: чим синтезовані добрива відрізняються від сумішей» на SuperAgronom.com.

Він зазначив, що у господарстві рідкі добрива застосовують уже давно, переважно це був КАС. А ось із минулого року почали упроваджувати внесення добрив бренду BlauPhos. Результатом дуже задоволені.

«З компанією «УТК ХимАльянс» ми вже співпрацюємо декілька років. По рідких комплексних добривах почали минулоріч — вносили під кукурудзу в рядок під час сівби. І побачили результат. А цьогоріч уже розширили спектр культур, на яких застосовуємо РКД BlauPhos. Додам, що я взагалі роблю акцент саме на рідкі добрива. Бо це зручно, ефективно і вигідно», — зазначив Володимир Огієнко.

Він також згадав, що завдяки декільком факторам, зокрема і застосуванню РКД та КАС, у минулому, дуже складному для цього регіону Київщини сезоні, вдалося по кукурудзі отримати урожайність на рівні 9,3 т/га. Тоді як середня по району не перевищувала 5,4-5,6 т/га.

«Дуже чітко було видно ефект подовження вегетації — коли у більшості сусідів кукурудза стояла вже суха й пожовкла, наша ще була зелена», — зауважив директор.

Цьогоріч кукурудза в господарстві також радує. Володимир Огієнко показав два поля кукурудзи поруч — на одному посіяно гібрид Маттео, на другому П8816. На обох рослини сягали понад 3 м, на більшості рослин зав’язалось по 2 повноцінні качани.

«Тут з осені під основний обробіток (оранку) ми вносили по 300 кг/га гранфоски марки Д, а з сівбою — по 200-250 кг/га КАС у міжряддя, і в рядок давали по 80-100 л/га РКД BLAU start NPK 5:20:5. Це трохи підвищена норма від рекомендованої, але ми робили аналіз ґрунту (здійснюємо цю процедуру регулярно на всіх площах своїх), і виявили, що тут менше забезпечення азотом, фосфором і калієм. Таким чином компенсували для рослини дефіцит цих елементів у ґрунті», — пояснив фермер.

А  продакт-менеджер компанії «УТК ХимАльянс» Єлизавета Ладанова додала, що цей приклад розвіює суперечки стосовно того, чи можна давати максимальні норми РКД BlauPhos в посівне ложе, щоб не отримати фітотоксичності, сольового ефекту тощо. За її словами, «УТК ХимАльянс» проводили на демо-ділянках власні досліди з підвищеними нормами внесення їхніх добрив і жодних негативних впливів на рослини виявлено не було.

«Рекомендовані норми для наших продуктів для стартовго внесення зазвичай 50-60 кг/га. Як бачимо, підвищена фактично удвічі доза, як на цих посівах кукурудзи, не те що фітотоксичності не мала, а й дала більший позитивний ефект», — зауважила пані Єлизавета.

Читайте також: Ostchem підняв ціни на азотні добрива

Виконано за допомогою Disqus