Завдяки осіннім гербіцидним обробкам можна зберегти до 0,8 т/га урожаю озимих

21 жовтня 2021 713 0
Завдяки осіннім гербіцидним обробкам можна зберегти до 0,8 т/га урожаю озимих

Завдяки осіннім гербіцидним обробкам можна зберегти в середньому від 0,3 до 0,8 т/га урожаю озимих зернових. По це розповів Володимир Салієнко, менеджер із розвитку продуктів компанії FMC в матеріалі «Гербіцидний захист озимих зернових восени: проблеми, помилки та рішення» на SuperAgronom.com.

Внаслідок конкуренції з бур’янами рослини озимих зернових культур зазнають пригнічення, яке проявляється у затримці розвитку, особливо кореневої системи. Також бур’яни забирають велику частину поживних речовин, в тому числі воду. Під час осінньої посухи бур’яни проявляють більшу стійкість, ніж культура, відповідно, в таких умовах їхня шкідливість підвищується.

«Саме восени закладаються основи врожайності, починає формуватися вторинна коренева система та розпочинається фаза кущення. Зимуючі види бур’янів відновлюють свою вегетацію навіть раніше за зернові. І навесні, коли погодні умови дозволяють проводити внесення гербіцидів, бур’яни уже тривалий час вегетують та створюють конкуренцію. Якщо не знищити бур’яни в осінній період, то навесні вони споживають більшу частину азотних добрив, що були внесені в ранньовесняне підживлення. Крім того, для їх знищення в більш пізні фази розвитку навесні потрібно використовувати вищі норми гербіцидів», — розповів Володимир Салієнко.

Зважаючи, що ціна на азотні добрива за останній час істотно зросла, «годувати» ними бур’яни, а не культуру, вкрай нерозважливо. Особливо якщо доведеться зменшувати норми внесення добрив для весняних підживлень — бажано, щоб весь азот дістався культурі, а не бур’янам.

Тому, наголошує фахівець, осінні гербіцидні обробки посівів зернових є важливим етапом технології вирощування.

«Виходячи з практики, завдяки осіннім гербіцидним обробкам можна зберегти в середньому від 0,3 до 0,8 т/га урожаю, що в рази окуповує витрати на застосування гербіцидів. Невиправданими такі обробки можуть бути лише на пізніх посівах або ж добре окультурених полях, де з осені може не бути бур’янів, або під час їх проростання погодні умови уже не дозволяють проводити гербіцидні обробки», — пояснив менеджер із розвитку продуктів компанії FMC.

Виконано за допомогою Disqus