В Україні пропонують по-новому визначати вартість землі

20 жовтня 2021 2277 0
Земельна ділянка, земля
Земельна ділянка, земля

В результаті підсумків 100-денної роботи ринку землі, було помічено, що часто оцінкова вартість земельних ділянок в регіонах значно завищена. Тому фахівці Держгеокадастру запропонували змінити алгоритм розрахунку вартості земельних ділянок сільськогосподарського призначення Фондом держмайна. Повідомляє АgroРolit.com.

«Наразі розрахунок проводиться сервісом автоматичної оцінки об’єктів нерухомості. Цого називають Модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку. Цей Модуль часто завищує показники з оціночної вартості земельної ділянки, що призводить до завищених сум сплати податків за ділянками, які виставлені на продаж», — розповіла головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова.

Тому Держгеокадастр пропонує 3 кроки для оновлення механізму визначення оціночної вартості паїв ФДМУ:

  • зменшити вагову складову у розрахунку даних щодо вартості земельних ділянок, отриманих з мережі інтернет;
  • збільшити вагову складову відомостей про ціну земельних ділянок, яка фактично передбачена у договорах відчуження земельних ділянок;
  • зменшити вагову складову у розрахунку вартості земельних ділянок даних, які істотно відрізняються від середньої ціни земельних ділянок, яка фактично передбачена у договорах відчуження земельних ділянок.

При цьому особливу увагу в оновленні алгоритму для ФДМУ в Держгеокадастрі приділяють нормативно-грошовій оцінці.

Читайте також: За тиждень середньозважена ціна землі зросла майже на 6%

Виконано за допомогою Disqus