Мишоподібні гризуни заселяють до 75% площ озимих зернових та ріпаку

24 жовтня 2021 199 0
Мишоподібні гризуни заселяють до 75% площ озимих зернових та ріпаку
Depositphotos

В усіх природо-кліматичних зонах країни на 6-75% обстежених  площ озимих зернових та ріпаку триває розселення мишоподібних гризунів. Повідомляє Kurkul.com, згідно з даними фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби.

Згідно з інформацією, обліковують  від поодиноких нір до 1-3 колонії на гектарі. У багаторічних травах, неугіддях, лісосмугах, неорних землях ураховують 1-4, макс. 5-6 (Волинська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Полтавська, Харківська, Чернівецька, Херсонська обл.) в Рівненській області до 9 жилих колоній на гектарі.

У Степу незорані площі після збору кукурудзи, соняшника, зернових колосових культур за чисельності 2 курганчика на гектар заселяє курганчикова миша.

«Надалі загроза пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди. У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів», — йдеться у звіті відомства.

Читайте також: Через недостатню вологу в ґрунті на окремих площах відсутні сходи озимих зернових

 

Виконано за допомогою Disqus