Аграрій розповів, як на піщаних ґрунтах збирати до 10 т кукурудзи з гектара

7 листопада 2021 3921 0
Аграрій розповів, як на піщаних ґрунтах збирати до 10 т кукурудзи з гектара

У господарстві ФГ «АГРОТЕХ-Р» з Рівненщини вирощують кукурудзу вже 3-й рік. Цьогоріч у господарстві відвели 400 га під кукурудзу, у 2022 р. площі вирощування не змінюватимуть. Про це розповів агроном господарства Віталій Ткачук у матеріалі «КліматКонтроль. Кукурудза на пісках: реалії вирощування» на SuperAgronom.com.

Протягом 2018 сезону 100% гібридів кукурудзи у господарстві вирощували від компанії «Лімагрейн-Україна», у 2019-2020 сезонах — 90%, цьогоріч на 70% посівних площ використовували гібриди компанії. Протягом сезонів  2019 та 2020 у ФГ «АГРОТЕХ-Р» збирали кукурудзу у фізичній вазі близько 10-11 т/га, то у заліку отримували 7,5-7,7 т/га. Цьогоріч через посуху орієнтуються на такі ж результати. 

«Захід України раніше вважався зоною достатнього зволоження. Ми відносили себе до зони Полісся, проте зараз вже можна сказати, що наша Рівненська область вже зона Лісостепу. У нас дерново-підзолисті і супіщані ґрунти. Маємо проблеми з рівномірним розподіленням опадів протягом вегетаційного періоду. Проте важливо відзначити, що цьогоріч цей затяжний сухий період середньоранній гібрид Адевей (ФАО 290) селекції LG Seeds пережив успішно і сформував хороший урожай. Качан гарно запилений, сформований», — додав агроном.

У господарстві дотримуються традиційної системи вирощування кукурудзи. Ґрунти тут дерново-підзолисті, супіщані і піщані, тому, як зауважив головний агроном ФГ «АГРОТЕХ-Р», для отримання стабільного хорошого врожаю потрібно докласти багато зусиль у технології вирощування кукурудзи.

«Щоб отримати заплановану врожайність, перш за все потрібно відповідально підходити до вибору гібридів, які показуватимуть хороші результати саме у наших  ґрунтово-кліматичних умовах, а також в цілому до всіх аспектів технології вирощування кукурудзи. Ми вже протягом 3 років купуємо посівний матеріал, як кукурудзи, так і соняшнику від LG Seeds», — розповів Віталій Ткачук.

Читайте також: Аграрії двох областей завершили збір кукурудзи

Виконано за допомогою Disqus