Зі змінами клімату на Півночі України набуває популярності горіхівництво

14 листопада 2021 4172 0
Горіх
DepositphotosГоріх

Північні широти були природним гальмом для розвитку промислового горіхівництва в північних регіонах України та вважалася граничною межею успішного горіхівництва при створенні промислових садів. Проте зі зміною клімату, вирощування горіхів в цьому регіоні може принести чималі прибутки. Про це на своїй Facebook-сторінці розповів президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін.

З його слів, майже вся Північ України входить до критичних зон, які традиційно для промислового садівництва визначалися як «зона нетоварного виробництва» та «зона низькоефективного виробництва». Але на Харківщині у 2017 р. було закладено промисловий сад горіха волоського та фундука. 

«Найбільший північний промисловий сад знаходяться в критичній зоні горіхового садівництва. Використовуючи сучасні технології вирощування, новаторські агроприйоми, накопичуючи власний досвід, сьогодні сад з площею в 103 га горіхів і 72 га фундука просто зразковий, з ефективними технологіями, з впровадженими інноваційними знахідками практиків», — розповів садівник. 

Цього року в саду вперше було зібрано урожай. Звичайно, перший урожай, зібраний на четвертий рік, не є показником для потенційної врожайності сорту, однак якість горіхів вже переконливо показує їх сортові можливості.

«Були вимірювані 2 сорти саду — «Піщанський» та «Кодрене», які були висаджені першими. Середній калібр сорту «Піщанський» показав 36 мм, вихід ядра — 47%, а сорту «Кодрене»  —  розповів керівник агрофірми «Світанок» Олександр Колісник.

Читайте також: На Закарпатті фермери збирають врожай шафрану

Виконано за допомогою Disqus