Закон про обіг земель дасть поштовх розвитку фермерського руху — Мартинюк

10 лютого 2016 80 0
Держгеокадастр виставляє обмеження за кількістю купленої землі в одні руки
pure-t.ruДержгеокадастр виставляє обмеження за кількістю купленої землі в одні руки

У законопроекті «Про обіг земель» Держгеокадастр виставляє обмеження за кількістю купленої землі в одні руки, про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) Максим Мартинюк.

«Спочатку ми вирішили, що одна людина зможе володіти не більше 200 га. Але згодом дійшли висновку, що максимальний розмір в одні руки — 1 тис. га. Ми не пишемо земельну реформу під когось конкретного, просто намагаємося поставити «запобіжники» у соціальних питаннях. Щоб не повторилася ситуація з приватизацією заводів, коли сертифікати обмінювалися на мішок цукру. Не можна допустити повторення цієї практики у селі, бо гірше, ніж безземельні селяни, немає нічого», — повідомив він.

За його словами, будь-які дарчі не спрацюють. Якщо фермер, який володіє 800 га землі, отримає у дарунок або спадщину ще 500 га, тоді він зобов'язаний продати все, що понад 1 тис. га.

«Мораторій на продаж сільськогосподарських земель зупинив земельну реформу, і Україна отримала агрохолдинги. Не можу сказати, що це дуже погано, але так є. Робота агрохолдингів супроводжується певними проблемами, порушенням сівозмін тощо», — додав Максим Мартинюк.

На його думку, у фермерів інші слабкі місця.

«Але особисто я переконаний, що українські аграрії виживуть у будь-яких умовах, навіть без дотацій і пільг. Тому обмеження кількості землі в одних руках сприятиме розвитку фермерського руху», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus