Цьогоріч ринок землі не відкриється

10 лютого 2016 103 0
Ринок землі не відкриється раніше  січня 2017 р.
a7d.com.uaРинок землі не відкриється раніше січня 2017 р.

З моменту прийняття закону «Про обіг земель» приблизно півроку необхідно на підготовчі роботи, після чого можна стартувати ринок землі. Оскільки мораторій продовжено на 1 рік, то, зрозуміло, що навряд чи щось почнеться раніше 1 січня 2017 року. Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com розповів голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) Максим Мартинюк.

За його словами, законопроект Держгеокадастру регламентує процедури переходу права власності та користування на земельні ділянки сільгосппризначення. В основі ідеології – необхідність запуску купівлі-продажу земель. Для нівелювання соціальних ризиків при відкритті ринку землі запропоновано запускати його в два етапи.

«На першому дозволять продавати землі сільськогосподарського призначення державної форми власності, які перебувають у розпорядженні Держгеокадастру. Продаж — виключно через аукціони, для проведення яких потрібно створити державний майданчик — земельну біржу. Її робоча назва — Державний центр земельних аукціонів. Наразі не принципово, кому це підприємство підпорядковуватиметься, але було б логічно залишити його під управлінням Держгеокадастру. Проте ми готові на будь-яку іншу конфігурацію», — говорить Мартинюк.

Він підкреслив, що загалом у державній власності є близько 2 млн га землі, які потенційно можуть виставлятися на продаж. З них реальний попит матимуть до 1 млн га. Їх продаж на першому етапі буде дослідженням ринку. Саме так можна отримати розуміння реальної ціни за землю.

«Цей етап триватиме 2 роки. За його результатами стане зрозуміло, як змінювати законодавство. Зокрема, за цей час потрібно буде зрозуміти, як врегулювати процедуру консолідації земель, щоб не було ексцесів у вигляді захоплення окремих ділянок для блокування роботи і тиску на власників. Наразі – скажу відверто — розуміння, як це зробити, немає. Тому окремо буде виписаний закон «Про консолідацію земель», у якому буде визначений механізм роботи з міноритарними власниками паїв на окремо взятому полі», — відзначає Максим Мартинюк.

Другий етап передбачає продаж землі власниками землі, підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus