Молдова. Свинарі знаходиться на межі катастрофи через Україну

10 лютого 2016 105 0
Свинарі Молдови зазнають великих збитків
tvarynnyctvo.ruСвинарі Молдови зазнають великих збитків

Збитки, які несуть свинарі Молдови, сьогодні у середньому складають півтора мільйона леїв на 500 то м'яса, заявив директор свинарського комплексу Петру Морару, пише Sputnik.

За його словами, 2015 р. і початок 2016 р. стали найважчим часом для свинарів за останні 15 років. Закупівельні ціни на м'ясо впали на 3-4 лея.

«Якщо раніше ми продавали свинину по 32 лея за кілограм, а іноді і за 35 леїв, то зараз продаємо по 26-28 леїв. Іноді ціна падає до 25-ти. Але це означає, що ми зазнаємо збитків до 3-х леїв на одному кілограмі ваги», — заявив для власник підприємства Virgi com Петру Морару.

За словами фермера, така ситуація веде до найсуворішої економії. Свинарі змушені економити на кормі для тварин, яка, у свою чергу не набирає необхідної поживної цінності. Крім того, через низьку ціну на м'ясо, у виробників немає можливості інвестувати у виробництво, щоб забезпечити стандарти, необхідні на європейському ринку.

Останнім часом на місцевих прилавках у молдавських виробників з'явилися конкуренти з України.

Петру Морару зазначив, що в Україні корм коштує на третину дешевше, ніж у Молдові. Низька собівартість українського м'яса пояснюється і тим, що тарифи на електрику і газ у сусідній країні, менше ніж у Молдові.

«Сьогодні у Молдову надходить імпортне м'ясо з України. Але ж досить нашого виробництва, щоб забезпечити країну. Зарубіжні ринки для нас недоступні! Продавати в Європу ми не можемо, оскільки вона і так насичена м'ясом. Раніше була можливість експортувати м'ясо у Росію. Зараз її немає, але я думаю що при бажанні можна знайти можливість реалізувати нашу продукцію. Мінсільгосп і Міністерство економіки повинні продумати ці питання, щоб не нищити сільське господарство», — заявив співрозмовник агентства.

Петру Морару додав, що якщо у найкоротші терміни держава не прийме захисні заходи для місцевого виробництва, свинарі Молдови будуть змушені скоротити поголів'я і звільнити працівників.

Виконано за допомогою Disqus