Законопроєкт 5600 створив правову колізію щодо оподаткування птахівників

3 грудня 2021 324 0
Птахофабрика, кури
Птахофабрика, кури

Із прийняттям законопроєкту №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» виникла правова колізія, щодо оподаткування птахівників, оскільки депутати проголосували за взаємовиключаючі правки в частині режиму сплати податків птахівниками. Про це йдеться в матеріалі «Закон 5600 – податкові зміни для агросектору: мінімальна плата за землю, оподаткування птахівників, акцизи» на AgroPolit.com

Згідно з поправкою 117 розведення домашньої птиці та виробництво м’яса свійської птиці виключили з-під дії 4 групи платників єдиного податку. Тож за логікою цієї правки птахівники мають перейти на загальну систему оподаткування зі сплатою щороку 18% зі свого прибутку.

Проте під час другого читання законопроєкту 5600 поправка 119 говорить про збільшення ставки єдиного податку по 4 групі з 0,95 до 50% від встановленої бази оподаткування. Тобто сума по сплаті єдиного податку зростає фактично у 50 разів. 

«Цій правці передувала ще одна поправка 118 — про скасування виключення пункту про виключення птахівників з 4 групи спрощенців, що передбачено фактично 117 поправкою. Однак саме її члени податкового комітету «забули» поставити на підтвердження у сесійній залі, чим і спровокували розмови про цю колізію. Дійшло до того, що наразі ні депутати, ні Мінагро, ні Офіс Президента не мають єдиного бачення, як трактувати ухвалені норми», — зазначила авторка статті, головна редакторка AgroPolit.com Наталія Білоусова.

Наразі не зрозуміло, який із режимів оподаткування кінцевий, оскільки і птахівники і податківці можуть трактувати закон по-своєму. Аби вирішити цю колізію, депутатам потрібно винести поправку 118 на розсуд колег в сесійній залі і підтвердити або скасувати її.

Читайте також: У Франції виявили штам пташиного грипу

Виконано за допомогою Disqus