На ринку попит матиме 1 млн га держземель — Мартинюк

11 лютого 2016 54 0
На першій хвилі відкриття ринку землі буде лише 20% охочих її продати
uagro.uaНа першій хвилі відкриття ринку землі буде лише 20% охочих її продати

У державній власності є близько 2 млн га землі, які потенційно можуть виставлятися на продаж, про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com повідомив голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) Максим Мартинюк.

За його словами, з них реальний попит матимуть до 1 млн га. Їх продаж на першому етапі буде дослідженням ринку. Саме так можна отримати розуміння реальної ціни: $300 за 1 га або $7 тис., якою буде поведінка гравців, як використовуватиметься земля, яка приблизна клієнтська база потенційних покупців.

«Зрештою це дозволить сформувати ціновий діапазон загалом у країні. Уже на першому етапі можна дозволяти пайовикам продавати їх землі державі за ціною, встановленою на аукціонах у їх місцевості», — зазначив він.

Він повідомив, що цей етап триватиме 2 роки. За його результатами стане зрозуміло, як змінювати законодавство. Зокрема, за цей час потрібно буде зрозуміти, як врегулювати процедуру консолідації земель, щоб не було ексцесів у вигляді захоплення окремих ділянок для блокування роботи і тиску на власників. Наразі – скажу відверто — розуміння, як це зробити, немає. Тому окремо буде виписаний закон «Про консолідацію земель», у якому буде визначений механізм роботи з міноритарними власниками паїв на окремо взятому полі.

«На першій хвилі відкриття ринку землі буде лише 20% охочих її продати. Ціна за 1 га становитиме близько $1 тис», — додав Максим Мартинюк.

Виконано за допомогою Disqus