В зернових може виробитись природня стійкість до фузаріозу — науковці

7 грудня 2021 202 0
Поле пшениці, колоски пшениці
Поле пшениці, колоски пшениці

Завдяки державним програмам USDA по боротьбі з фузаріозом, селекціонери вдосконалили сорти зернових культур та досягли більшої стійкості пшениці та ячменю до цієї хвороби. Тому, якщо дослідження продовжаться вразливість до хвороби може бути усунена протягом 40 років. Повідомляє phys.org.

«Фузаріоз — поширене грибкове захворювання, при якому відбувається зараження зерна токсинами, що викликає хвороби у худоби та людей та призводить до втрати врожаю. Щороку в кожному регіоні дослідники прищеплювали рослини пшениці спорами фузаріозу. І за 20 років характеристики стійкості покращилися», — розповіла доцент кафедри рослинництва в Іллінойсі Джессіка Руткоскі.

На думку науковиці, прогрес за останні 20 років був досягнутий завдяки селекціонерам, які використовують природну стійкість — уроджену генетичну здатність пшениці протистояти хворобам, а не привнесенню стійкості з інших джерел.

«Просто побачити якусь позитивну тенденцію — це справді добре. Також це показник того, що всі досягають прогресу і що інвестиції в державні програми селекції окупаються», — зауважила доцентка.

Читайте також: Названо найвідомішу і найпоширенішу хворобу кукурудзи

Виконано за допомогою Disqus