Названо найкращий метод обробітку ґрунту при вирощуванні кукурудзи в умовах посухи

15 грудня 2021 4545 0
Названо найкращий метод обробітку ґрунту при вирощуванні кукурудзи в умовах посухи

В умовах кліматичних аномалій і високого ризику «рецидиву» посухи 2020 року, на Кіровоградщині найкращий результат при вирощуванні кукурудзи дає класичний strip-till. Про це розповів спікер курсу «Цариця Полів», співвласник ТОВ «Володимирівське» Анатолій Григорчук у матеріалі «5 кроків до успіху при вирощуванні кукурудзи» на Kurkul.com.

За словами аграрія, на другому місці — strip-till із використанням спеціалізованої сучасної техніки, сівалок Horsch Maestro і Mzuri. На третьому — no-till і вертикальний обробіток ґрунту за допомогою чизеля.

Взагалі, за час свого існування ТОВ «Володимирівське» перепробувало різні технології. На початку використовувало звичайну оранку і дискування, потім — mini-till, на початку двохтисячних перейшло на чизель, а минулого року — на no-till.

При цьому, вибір певного методу обробітку ґрунту визначається конкретними обставинами.

Читайте також: Названо ефективний метод вирішення проблеми ґрунтової посухи

Наприклад, перехід підприємства на no-till обумовили дві обставини. По-перше, нівелювання віддачі від менш витратного no-till та інших технологій обробітку ґрунту в умовах посухи. По-друге, можливість залучення мінімальної кількості робітників.

«Поряд із нашими полями є «ноутільщики». І ми бачили, що різниця в урожайності між нами і ними була досить суттєвою. Ця різниця покривала будь-які витрати, що нас повністю влаштовувало до минулого року, поки ми не спіткнулися з жорсткою посухою саме в нашій зоні. В перспективі ми плануємо перейти на класичний strip-till. Але для цього потрібне відповідне технічне оснащення. Я думаю, що в наступному році ми це питання закриємо», — прогнозує Анатолій Григорчук.


Нагадаємо, освітня платформа Культиварій продовжила набір на новий широкомасштабний курс «Цариця Полів». Тому у вас ще є шанс долучитись до когорти професіоналів та отримати цінний досвід із перших рук.

Тож, якщо ви хочете самостійно програмувати свій кукурудзяний результат, розраховувати дію всіх агрономічних та економічних факторів, що на нього впливають, то переходьте за посиланням та реєструйтесь.

Досвідчені українські та іноземні спікери розкажуть про планування сезону, технології вирощування, зберігання та продаж найголовнішої експортної агрокультури України. 

 

Виконано за допомогою Disqus