Названо причини подорожчання овочів

21 грудня 2021 136 0
Названо причини подорожчання овочів
Depositphotos

В Україні вартість овочів борщового набору зросла у 2,6 раза. Серед причин зростання — загальний рівень інфляції в Україні та світі, а також несприятливі погодні умови для овочівників, що склалися протягом сезону. Таку думку висловив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, пише пресслужба УПОА.

За словами експерта, складні погодні умови вплинули на якість продукції та, як наслідок, її здатність якісно зберігатися надалі.

«Третім фактором є здорожчання всіх складових виробництва овочів, які, до речі, будуть дорожчати й надалі. Мова йде про електроенергію, добрива, ЗЗР, паливно-мастильні матеріали тощо. Все це, в сукупності з меншим валовим збиранням врожаю, призвело до підвищення цін на продукцію не лише борщового набору, але й інші види овочів», — зазначив президент УПОА.

 Важливим моментом, на думку фахівця ринку, є також й здорожчання послуг світової логістики – як наземної, так і морської.

«Це суттєво ускладнює можливість заміщення певних дорогих українських категорій овочів дешевшим імпортом, як це відбувалося раніше. В цих умовах, наприклад, імпортувати цибулю з Узбекистану чи Таджикистану сьогодні значно дорожче, аніж це було в попередні роки», — пояснив експерт.

При цьому президент УПОА зазначив, що дуже багато агровиробників на сьогодні притримують свій врожай не реалізуючи його на ринку.

Читайте також: Виробники херсонських кавунів зазнали багатотисячних збитків 

«Це, по-перше, пояснюється поведінковою характеристикою українського фермера, який бачить зростання цін на сьогодні та вважає, що вони будуть зростати й надалі. Але дуже часто це грає злий жарт з виробниками. Адже якість зберігання овочів в Україні не найкраща через брак потужностей з тривалого зберігання. Тому, коли наші фермери закладають, наприклад, моркву на зберігання в жовтні, то вона може якісно зберігатися до лютого. Потім її починають масово «викидати» на ринок і ціна, зрозуміло, на цьому тлі знижується»,— розповів Тарас Баштанник.

Також, за його словами, на ціну впливають площі вирощування овочів. 

«Побачивши досить привабливу ціну на ринку, фермери можуть розпочати збільшення площ під певними овочевими культурами. В результаті це призведе до збільшення валового збору та, відповідно, пропозиції на ринку», — резюмував Тарас Баштанник.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою