Виробники херсонських кавунів зазнали багатотисячних збитків

21 грудня 2021 147 0
Кавун
Кавун

На Херсонщині аномально холодний та дощовий травень-початок червня на кілька тижнів посунули збір врожаю кавунів. Тому баштанники зібрали різні сорти майже одночасно, чим перенаситили ринок. Як результат — наднизькі ціни на продукт та багатотисячні втрати фермерів. Повідомляє Суспільне.

Наприкінці серпня на ринку кавунів склалась ситуація, що гуртова ціна опустилась до 50 коп/кг. Та навіть попри це попиту на кавуни не було. Тому фермери почали залишати кавуни на полях, оскільки їм  було невигідно навіть їх прибирати. 

«У нас і товарний кавун також був, але реалізації практично не було. Ми дуже мало продали товарного кавуна і він практично весь лишився. Він зараз лежить на полі замерзає», — розповів фермер Іван Яланський

Не врятувала фермерів і баржа з кавунами, яку відправили на Київ цьогоріч вп’яте. До столиці 300 т баштанних відвантажили 13 серпня.

Також на реалізацію вплинули експорті обмеження через ситуацію з COVID-19. Зокрема, фермери не змогли відправити свою продукцію до Польщі, Чехії, Білорусі та інших країн.

«Цього року на експортні напрямки були зменшені обсяги реалізації. Приблизно на рівні 5,5 тис. т кавуна ми продали на експорт. Якщо брати до уваги загальний вал продукції мінус експорт, мінус внутрішній ринок, деяка частина продукції була згодована у галузі тваринництва», — розповіла очільниця обласного профільного департаменту Маргарита Степанова.

Читайте також: 

Виконано за допомогою Disqus