Експерт розповів, чи подешевшають добрива через зниження ціни газу

28 грудня 2021 6963 0
Експерт розповів, чи подешевшають добрива через зниження ціни газу
Depositphotos

Значне падіння ціни газу в Європі не призвело до зниження цін на добрива. Про це розповів директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива» (UMF) Сергій Рубан на Latifundist.com.

За його словами, головною причиною є те, що ринок SPOT не має моментального впливу на ціни для промисловості.

«Тренд на зниження ціни як тренд на зростання треба розглядати в комплексі. Фактично, навіть після суттєвої корекції, ціна на газ в Європі 27 грудня є вищою ніж місяцем раніше — 27 листопада. Обмеження імпорту російського газу і потенційне зростання попиту на газ через низькі температури, продовжують дестабілізувати ситуацію на європейському ринку газу», — пояснив Сергій Рубан.

Експерт наголосив, що через це не спостерігається зміни ціни на мінеральні добрива. А деякі їх види продовжують зростати. Так вартість аміаку на Чорному морі знову зросла на $50/т.

Читати за темою: В Україні випустять 6 нових безаналогових препаратів для захисту рослин

Сергій Рубан акцентував, що перед новорічними святами активність українських покупців добрив зросла. За минулий тиждень агарні компанії уклали кілька контрактів на купівлю аміачної селітри у групи Ostchem за ціною 21 тис. грн за т. Згідно з інформацією учасників ринку, відвантаження товару за цими контрактами планується з 15 січня 2022 р. Однак середній рівень цін на аміачну селітру залишився в попередньому ціновому коридорі (24-27 тис. грн за т).

Максимальна/мінімальна ціна на добрива станом на 24 грудня 2021 року

За словами експерта, постачальники польської селітри оголосили про подальше зростання ціни викликане зростанням собівартості виробництва на польських підприємствах.

«Ціни на фосфатні добрива переважно стабільні, однак учасники ринку заявляють про можливий перегляд цін в бік зростання з нового року. Поточний попит на фосфатні добрива обмежений. Великі покупці моніторять ринок на предмет придбання гуртових партій амофосу», — прокоментував директор з маркетингу UMF.

Експерт наголосив, що попри ріст цін, ринок КАС залишається активним. На перешкоді відвантаженням стають морози та прийдешні свята. Найімовірнішим сценарієм після новорічних свят, на думку експерта, є подальше зростання цін на всі марки КАС.

Читайте також: Аналітики прогнозують зростання глобальних цін на калійні добрива

Виконано за допомогою Disqus