В 2022 році фермери зможуть купити тільки 30% необхідних добрив — експертка

11 січня 2022 1926 0
Мінеральні добрива
DepositphotosМінеральні добрива

Через здорожчання газу мінеральні добрива подорожчали на 35%. За таких умов фермери зможуть купити тільки третину  необхідного обсягу добрив. Такий прогноз озвучила академік НААН, доктор економічних наук Ануш Балян, інформує Голос України.

«Ризиком агросезону 2022 є здорожчання та дефіцит добрив. Через дорогий газ мінеральні добрива вже підскочили на 35%. І є загроза, що аграрії будуть спроможні придбати лише 30% від необхідного обсягу добрив», — наголосила експертка.

З її слів, в результаті за найнегативнішим сценарієм виробникам доведеться суттєво підняти відпускні ціни, відповідно вартість продуктів у роздріб автоматично зросте на 50-80%. Тому нинішня сповільнена реакція уряду на загрозливі тенденції лише драматизує ситуацію. А вона вимагає щонайменше негайного створення міжгалузевого антикризового центру як для переговорів з постачальниками енергоносіїв, так і для діалогу з харчовою промисловістю. 

«Вже зараз ціни на продукти в Україні вищі, ніж у Європі, при значно більших зарплатах там. При цьому в ЄС взагалі з другого півріччя, на тлі здорожчання енергоносіїв та пандемії, збираються скасувати ПДВ на харчі. Не забуваємо, що с/г там ще й дотується державою на 60%, а наші сільгоспвиробники жодних дотацій не отримують», — зауважила Ануш Балян. 

Читайте також: Ціна карбаміду перевищила 32 тисячі грн за тонну

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

 

Виконано за допомогою Disqus