Ситуація на ринку зернових в 2022 році буде стабільною — експертка

28 грудня 2021 6099 0
Зерно
Зерно

Пропозицій на світовому ринку зернових є достатньою, хоча існують питання, пов'язані з якістю та нестачею продовольчої пшениці у світі. Однак все йде до того, що ситуація буде спокійною та стабільною. Таку думку висловила менеджер з розвитку «Maxigrain» Олена Нероба в матеріалі «Ринок зерна 2022 — прогнози: кукурудза, пшениця, соняшник, ячмінь» на АgroРolit.com.

«Ми бачимо, як ринок підлаштовується до ситуації, і навіть вимоги до якості пшениці стають більш м'які. Також ми спостерігаємо тиск фуражної пшениці на кукурудзу, попит на яку у світі майже відсутній. У Південній Америці очікуються сприятливі погодні умови, а у Бразилії, попри чутки про посуху, у деяких регіонах очікують на рекордний врожай. Все йде до того, що ситуація буде спокійною та стабільною», — запевнила експертка.

Як пояснила менеджерка, азійський попит може легко покрити Австралія зі своїм рекордним врожаєм, а Китай хоч і має вплив на ринок, однак через свята у лютому майже на місяць «вимкне» свої потужності.

«Слід зважати, що один з найпотужніших гравців на ринку зернових —  Китай після нового року майже на місяць випаде з ринку, адже святкування тривають там досить довго. Тому не можна стверджувати, що Китай поводиться занадто активно і може створити якусь турбулентність на ринку», — зауважила Олена Нероба.

Схожої думки дотримується й аналітик Zernotorg.ua Олександр Тищенко, який вважає, що новий цикл зростання на сировинних ринках триває, тому в агросекторі й далі будуть переважати бичачі настрої, але така тенденція не буде завжди.

«Тут варто пам’ятати, що те цінове ралі, яке тривало останні півтора року на фінансових і товарних ринках, не може тривати вічно. Варто пам’ятати про зниження темпів зростання китайської економіки і проблеми з дефолтами провідних китайських забудовників, що може спричинити черговий виток світової кризи. Не варто забувати й про епідемію коронавірусу, новина про новий штам вже викликала хоча і короткостроковий, але обвал провідних біржових індексів», — заявив аналітик.

Читайте також: На Прикарпатті валовий збір зерна зріс на 18,9%

Виконано за допомогою Disqus