Через два роки розпочнеться новий етап роботи ринку землі — Висоцький

30 грудня 2021 143 0
Через два роки розпочнеться новий етап роботи ринку землі — Висоцький
Kurkul.com

Через 2-3 роки земля подорожчає до 55-60 тис. грн за гектар. Про це розповів перший замміністра агрополітики Тарас Висоцький, пише thepage.ua.

За його словами, наразі середня ціна землі близько 38 тис. грн за гектар.

«Ми очікуємо, що за два-три роки вона зросте до 55–60 тис. грн, а далі все залежатиме від економічної ситуації в країні, зростання ВВП та інших показників, які не мають відношення власне до землі», — пояснив Тарас Висоцький.

Водночас за даними онлайн-карти сільськогосподарських земель України, яку запустили AgroPolit.com спільно з Zemelka.ua за підтримки нової земельної агенції Volodar, в Україні середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва становить 33 135 грн. За цей період було здійснено 27 256 операцій купівлі-продажу земельних ділянок для товарного с/г виробництва (паї) загальною площею 99 323 га.

Як зазначив Тарас Висоцький, з початком реалізації ринку земель обсяги продажів були невеликі, немає розпродажів земель їхніми власниками, іноземці чи великі землевласники, в обхід закону, не скуповують землю.

«Основний економічний ефект від запровадження ринку ми очікуємо у 2024 році, коли юрособи з українськими власниками зможуть купувати землю, інвестувати у системи зрошення тощо. Міняти існуючу модель ринку зараз є недоцільним. Суспільство заспокоюється, налагоджуються бізнес-процеси, відпрацьовуються нотаріальні процедури. Через два роки розпочнеться новий етап роботи ринку землі, тоді можливо і знадобляться якісь корективи», — додав замміністра агрополітики.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus