Попри подорожчання фермери не мають наміру економити на гербіцидах

30 грудня 2021 87 0
Попри подорожчання фермери не мають наміру економити на гербіцидах
Kurkul.com

Зменшувати об’єми внесення добрив у зв’язку з подорожчанням нерентабельно, оскільки від цього прямо пропорційно залежить врожайність культур. Про це розповів керівник ФГ «Строганівське» Євген Мезенцев у матеріалі «З перевіреними людьми можна ефективно працювати і «під чесне слово» на Kurkul.com.

«Якщо просто так зайняти землю і на щось сподіватися — це, як мінімум, не серйозно. Можна зекономити трохи на мікродобривах, регуляторах росту. Проте економія на гербіцидах та інсектицидах шкідлива як для врожаю, так і для бізнесу», — пояснив фермер.

Приміром, за його словами, совка може легко знищити 100% посівів сої, просто стерти весь врожай з лиця землі.

«У нас цьогоріч були проблеми з совкою на кукурудзі. Через інтенсивні дощі шкідники вилетіли пізніше, і ми помилково вирішили не обробляти. Тоді совка заходилася шкодити стеблу. Як результат, кукурудза попадала разом із стеблом. Втрати на кукурудзі були страшні. Я думаю, що врожайність була вища, проте до 150 т з усього об’єму ми точно втратили», — розповів Євген Мезенцев.

Читати за темою: Ціна карбаміду б’є рекорди

Він також розповів, що у господарстві «Строганівське» надають перевагу насінню імпортної селекції.

«Вітчизняна продукція, на жаль, себе не виправдовує. Перевірено на практиці вже 100 разів. Заявляють одне — виходить зовсім інше. Отже, ми сіємо здебільшого насіння Syngenta, Monsanto, Euralis, інколи беремо на вагу», — зазначив фермер.

Щодо ЗЗР, то, за його словами, якщо є можливість обійтися без них, їх не використовують.

«Протягом останніх 7 років у нас було органічне господарство. І я вам скажу, що з органікою дуже складно, особливо важко боротися зі шкідниками та бур’янами. Тож ми використовуємо гербіциди, інсектициди та пестициди, а також мікродобрива, мінеральні фосфорні добрива. Робимо на совість, у щадному режимі», — підсумував Юрій Мезенцев. 

Виконано за допомогою Disqus