Для українських садівників удосконалили процедуру оренди та викупу землі

5 січня 2022 6755 0
Яблуневий сад
Яблуневий сад

Вчора Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства та садівництва» № 1989-ІХ, ухвалений ВРУ 17 грудня 2021 р. Закон розширює перелік громадян України, які мають право на викуп земельних ділянок для ведення фермерського господарства. Повідомили в пресслужбі Мінагро. 

Згідно з підписаним законом з 2024 р. громадяни матимуть право на викуп земель з угіддями, які належать до багаторічних насаджень, якщо такі особи не менше 3 років вирощують на вказаних земельних ділянках багаторічні насадження (плодові, ягідні, горіхоплідні рослини, виноград).

Крім того, законом вносяться зміни до Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі», щодо встановлення мінімального строку у 25 років для користування земельними ділянками під виноградниками або для їх закладання.

«Прийняття відповідного законодавчого акта — це важливий крок на шляху до відновлення й розвитку галузі, оскільки створюються належні економічні і правові умови для розвитку виноградарства та садівництва в Україні», — повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Також законом врегульовуються питання відшкодування користувачу його витрат, здійсненних на закладення та/або догляд за виноградниками, а також завданих збитків у разі дострокового припинення права користування земельною ділянкою.

Читайте також: Від початку року власникам сільськогосподарських ділянок нараховуватиметься мінімальне податкове зобов’язання 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus