Ціна вітчизняного насіння кукурудзи у 2 рази нижча за закордонні аналоги

6 січня 2022 600 0
Качан кукурудзи
Kurkul.comКачан кукурудзи

Ціна насіння кукурудзи української селекції приблизно в 2 рази нижча за ціну іноземних гібридів. При цьому якість та виробничі характеристики вітчизняних гібридів кукурудзи можуть бути кращими. Про це йдеться в матеріалі «Посівна-2022 та ціна насіння кукурудзи: як зменшити витрати, але не якість» на SuperAgronom.com.

Як підрахували в компанії «Степова», ціна на посівні одиниці вітчизняних гібридів знаходиться у рамках $67/од., залежно від сорту та величини замовлення. Потенційна його врожайність 13,5-14,0 т/га, а середня — 10 т/га. Мішок посівного матеріалу гібриду відомого закордонного бренду з аналогічним ФАО 280 коштує 3,1 тис. грн. Заявлений потенціал урожайності 13,0-15,0 т/га. Оскільки верхня планка тут вища на 1 т/га, то візьмемо і середню врожайність на стільки ж більше — 11 т/га.

«Отже, рахуємо. На 1 т насіння кукурудзи потрібно щонайменше 18 кг азоту. Якщо це, приміром, буде популярний у наших аграріїв КАС-32, його потрібно внести мінімум 300 кг/га на заплановану врожайність 10 т і 400 кг/га на заплановану урожайність 11 т. Беручи до уваги нинішню середню вартість добрива маємо 6 тис. грн/га та 8 тис. грн/га витрат лише на азотне живлення», — повідомили фахівці. 

Наразі середня вартість продажу кукурудзи становить 7 тис. грн/т. В результаті з підрахунків випливає, що аграрій, навіть отримавши додаткову тонну зерна при висіві дорогого гібриду іноземної селекції, ще «на старті» втрачає додатковий прибуток в — 3374 грн на вартості насіння і азотних добрив. Тобто за гарних умов року він у перспективі отримає усього близько 3500 грн/га додатково. А якщо рік буде несприятливим, може, навпаки, недоотримати урожай і просто втратити додаткові кошти на дорожчому насінні та живленні «під більший урожай».

Читайте також: Грудень був не надто сприятливим для перезимівлі озимих — синоптики

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р

Виконано за допомогою Disqus