Ціни на соняшник та сою поступово знижуються — експерт

20 січня 2022 14991 0
Соєві боби
Kurkul.comСоєві боби

Попри ріст біржових котирувань на соєві боби і рослинні олії, який триває з кінця грудня, фізичний ринок в Україні поводить себе доволі спокійно. Ціни на соняшник та сою поступово знижуються. Про це в коментарі Kurkul.com розповів аналітик Zernotorg.ua Олександр Тищенко.

«На українському ринку помітний певний ріст цін на олійні на виході із затяжних свят, але він був короткостроковим. Зараз ціни поступово сповзають вниз. Схоже на те що фактор стримування продажів виробниками олійних культур поступово себе вичерпує», — розповів експерт. 

З його слів, ціни на соняшник так і не досягли очікуваних 25 000 грн/т, а соя залишається суттєво нижче свого тогорічного максимуму в 20 900 грн/т. При цьому запаси культур залишаються значними в зв'язку з низькими темпами переробки в першій половині сезону на фоні рекордного урожаю. 

«Стримування продажів виробниками б'є по ритмічності переробки і експортних відвантаженнях, що знижує конкурентність вітчизняної соняшникової олії на світовому ринку», — наголосив Олександ Тищенко. 

Також він зауважив, що традиційно ціни на олійні сезонно знижуються в лютому-березні на фоні сезонного зниження цін на рослинні олії, а також в червні-серпні в зв'язку з завершенням сезону.

Читайте також: Українських аграріїв ознайомлять з технологіями вирощування соняшнику та кукурудзи

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus