Названо шляхи економії для фермерів у 2022 році

26 січня 2022 6692 0
Названо шляхи економії для фермерів у 2022 році

З початком нового року кожен аграрій вже дивиться вперед і прораховує ймовірні витрати свого господарства в новому сезоні. Ціни майже на всі складові матеріально-технічного забезпечення господарства ростуть, і в такій ситуації місія «залишитися рентабельним» може стати доволі нелегкою справою. Про це йдеться у матеріалі «Як зберегти рентабельність — шляхи економії для фермерів у 2022 році» на Kurkul.com.

Тож Kurkul.com дізнався, які ефективні інструменти можна використовувати, щоб не лише заощадити на витратах, а й збільшити прибутки:

  • Диференційоване внесення добрив та оптимізація системи захисту

Умови зволоження, рельєф, агрофізичні й агрохімічні властивості ґрунтів тощо — все це має значний вплив на розподілення добрив, поживних речовин та засобів захисту на полі. Тож врожайність для різних ділянок одного поля може суттєво відрізнятися. Диференційоване внесення дозволить заощадити значні кошти і врахувати нерівномірність ґрунтів та умови для точного дозування добрив на окремих ділянках поля.

«На полі завжди є ділянки, де немає потреби вносити, наприклад, повну норму гербіцидів. Ми вже третій сезон випробовуємо в себе диференційоване обприскування фунгіцидами на різних культурах і ще жодного разу не траплялося, аби ефективність із диференційованим використанням була нижчою, ніж коли просто пряму норму «ввалили» і все», — пояснив головний агроном ТОВ «Захід Агропром» Олег Фурманець.

  • Адаптація сівозміни

До 40% витрат господарства може йти саме на мінеральні добрива. Найвитратнішою в підживленні є кукурудза, і якщо газова криза буде далі впливати на вартість добрив — перехід на бобову групу може стати гарним рішенням. Для сої витрати на добрива майже вдвічі нижчі у порівнянні з кукурудзою.

У Північній Америці цей перехід вже розпочався. Тут ціни на добрива вже досягли рекордного рівня, і значна кількість американських фермерів збільшуватиме площі під соєю.

Читати за темою: Українські аграрії можуть відмовитись від вирощування кукурудзи

  • Органічні добрива, сидерати та компост

Ще одна можливість додаткового прибутку для фермерів буквально лежить на поверхні — це органічні добрива. Органіка не лише підвищує родючість, а й збільшує здатність ґрунту утримувати вологу.

  • Рідкі добрива

Все більшого поширення набуває і практика застосування рідких комплексних добрив, що також дає значний економічний ефект.

  • Зрошувальні системи

Зрошувальні системи мають швидкий термін окупності, це мінімізація ризиків, адже, використовуючи зрошувальне обладнання, фермер суттєво знижує вплив несприятливих погодних умов на результати в полі.

  • Сушіння зерна на альтернативних джерелах палива

Зі стрімким зростанням цін на газ господарства почали масово переходити на альтернативні види палива. Аграрії, які вже встановили теплогенератори на пелетах, цьогоріч відзначили економію у два з половиною рази у порівнянні з природним газом.

  • Українське насіння

Сьогодні українська селекція активно відвойовує втрачену довіру, а насіннєві компанії пропонують аграріям насіння, яке мало в чому поступається іноземним аналогам. Зараз в Україні працюють понад 10 інститутів і приватних компаній, які впродовж багатьох років займаються селекцією. 

Читати за темою: Ціна вітчизняного насіння кукурудзи у 2 рази нижча за закордонні аналоги

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus