Завдяки випробуванню у жорстких умовах вітчизняне насіння стійке до природних змін

29 січня 2022 137 0
Завдяки випробуванню у жорстких умовах вітчизняне насіння стійке до природних змін
Depositphotos

Вітчизняні насіннєві компанії пропонують аграріям насіння, яке мало в чому поступається іноземним аналогам. Про це розповів Сергій Старишко, директор «НДІ Аграрного Бізнесу» «Науково-виробничої агрокорпорації Степова» у матеріалі «Як зберегти рентабельність — шляхи економії для фермерів у 2022 році» на Kurkul.com.

Зараз в Україні працюють понад 10 інститутів і приватних компаній, які впродовж багатьох років займаються селекцією. І це ще не все: будуються насіннєві заводи, купується селекційна техніка.

«Сьогодні ми проводимо випробування не тільки в Україні, а й за кордоном, навіть на інших континентах. Завдяки зимовим розсадникам в Чилі та Індії вдвічі швидше йде процес селекції та розширюється генетична база. Використовуються сучасні методи селекції», — розповів Сергій Старишко.

Та все ж багато фермерів досі вважають українське насіння «антикризовим». Купують, щоб заощадити гроші, яких майже немає, і в посівмат та технологію вкладати взагалі не планують. А коли гроші є, то вкладають у дороге імпортне насіння, кращий захист, добрива тощо.

«Професіонал такою логікою не повинен користуватися, адже головне — результат, а не бренд. Наші селекційні розсадники розташовані в жорстких умовах степу і наші гібридні комбінації проходять конкурсне сортовипробування завдяки витривалості до цих жорстких умов», — коментує ситуацію Сергій Старишко.

За його словами, найпривабливішими для українського фермера сьогодні є зернові культури: пшениця озима, ячмінь. Тут вітчизняна селекція зберегла традиції і генетичну базу ще Радянського Союзу.

Читайте також: Названо шляхи економії для фермерів у 2022 році

Загалом же, на думку Сергія Старишка, зараз є багато гідних сортів, які не мають шаленого попиту лише через те, що практично відсутня маркетингова складова.

«По роботі буваю на Днях поля, спілкуюся зі спеціалістами, агрономами, багато інформації свідчить про те, що є чудові українські сорти. Європейські менш морозостійкі та посухостійкі. Вони конкурентні переважно в лісостепу і де умови вологозабезпечення та температурного режиму сприятливі. А от вітчизняна селекція в цілому більш адаптована і стійка до наших умов», — каже Сергій Старишко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою