Собівартість сушки кукурудзи виросла в 3-4 рази — експерт

26 січня 2022 198 0
Кукурудза
Кукурудза

Зміщення термінів сівби кукурудзи та холодна дощова осінь призвели до того, що чимало виробників збирали урожай з дещо вищою вологістю зерна. Також зросла ціна на газ. Через ці 2 проблеми зросли тарифи на послуги сушіння. Про це йдеться в матеріалі «Підсумки агросезону 2021: здорожчання ресурсів, ринок землі, результати» на SuperAgronom.com.

«Для того, хто займається кукурудзою, це питання було дуже актуальне. Собівартість 1 тонно-процента виросла в 3-4 рази. Якщо порівнювати, у 2020-му ціна була в межах 35 грн, а в 2021 році доходила до 120 грн за тонно-відсоток», — розповів  заступник головного агронома агрогрупи «Агрейн» Тарас Корнієнко.

Попри таку ситуацію, в господарстві задоволені підсумками жнив 2021, оскільки зібрали кукурудзу з середньо врожайністю на рівні приблизно 10,5 т/га на круг, в тому числі з урахуванням піщаних ґрунтів Чернігівщини.

«Ми вже другий рік поспіль інтенсивно впроваджуємо елементи точного землеробства, використовуємо сівалки точного висіву, проводимо роздільне підживлення кукурудзи. І в цьому сезоні отримали досить пристойні результати — кукурудза показала в межах 11-12 т/га з вологістю 25-26%», — розповів заступник головного агронома.

В агрохолдингу A.G.R. Group, власником якого є Місак Хідірян, також загалом результатами року задоволені. Хоч були певні проблеми на деяких площах через погодні умови, зокрема, ранні вересневі заморозки.

«Кукурудза в заліковій вазі вийшла по 8,2 т/га, це з урахуванням, що значна частина посівів у Сумській та Чернігівській обл. розміщена на піщаних ґрунтах. У південному кластері, на Херсонщині, де сою та кукурудзу вирощували на поливі, показники вищі. Хоч там кукурудза отримала водний стрес», — розповів керівник агрономічного відділу компанії Олександр Аракелян.   

Читайте також: На Півдні 60% посівів озимого ячменю перебуває у слабкому стані

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus