В Україні агрострахуванням займається менше 10 страхових компаній

24 січня 2022 121 0
В Україні агрострахуванням займається менше 10 страхових компаній

В Україні на сьогодні класичним агрострахуванням займається менше 10 страхових компаній, хоча ліцензії на здійснення цього виду страхування є в понад 40 компаній. Про це розповів заступник директора департаменту андерайтингу та продукт-менеджменту страхової компанії ARX Віктор Андрійчук, повідомляє biz.censor.net.

«Частка агрострахування в портфелі кожної страхової компанії досить незначна і, враховуючи вартість класичного надійного захисту, без державної підтримки сподіватись на розвиток даного виду страхування не варто. Тому багато страховиків останні роки не займаються цим напрямком, або взагалі ніколи не займались ним», — розповів страховик.

До того ж в Міжнародній Фінансовій корпорації (IFC) наголошують, що жодна страхова компанія не зможе перекрити високі ризики в агрострахуванні зібраними на цьому ринку страховими преміями без використання міжнародного перерахування.

«Якщо в інших видах страхування відбувається кореляція виплат з року в рік, та можна спрогнозувати об’єм виплат в залежності від об’єму портфелю. З агрострахуванням так не працює. Через погодні фактори, наприклад, аномально низьки температури можуть загинути значні об’єми посівів. Наприклад через льодяну кірку взимку 2002-2003 років загинуло 98% посівів у Полтавській обл.», — розповіли в IFC.

Крім того, у страховиків здебільшого відсутня локальна експертиза в регіонах, в першу чергу у зв’язку з низьким запитом від аграріїв тому розширювати діяльність в цій галузі вони не хочуть.

Читайте також: На Полтавщині фермери отримали від ОДА кредити на 1,5 млн грн

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою