В Україні буде спрощено механізм набуття прав на земельні ділянки с/г призначення

25 січня 2022 2611 0
В Україні буде спрощено механізм набуття прав на земельні ділянки с/г призначення
Kurkul.com

Верховна Рада України сьогодні, 25 січня, 249 голосами ухвалила у першому читанні законопроєкт №6199 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки. Про це написали в пресслужбі Мінагрополітики.

Законопроєкт вносить зміни до Земельного кодексу України, Законів України «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Як зазначають у пояснювальній записці автори законопроєкту, встановлена сьогодні процедура набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення є доволі складною. Адже вона передбачає проведення перевірки нотаріусом набувача такого права численним вимогам закону до власника таких земельних ділянок. У середньому така процедура триває 1–2 тижні та збільшує нотаріальні витрати.

Читайте також: В Україні скасовано оподаткування при першій операції з купівлі-продажу землі

Особливо гострою ця проблема є для продавців та покупців невеликих земельних ділянок для садівництва та земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, розташованих у межах населених пунктів. Такі ділянки не мають високої вартості, але мають підвищені витрати на договір.

Тож завданням законопроєкту №6199 є спрощення процедури переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також уточнення процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, Фонд держмайна України у співпраці з Мінагрополітики та Держгеокадастром доопрацювали функціонал сервісу автоматичної оцінки нерухомості. Таким чином, у роботі сервісу покращилася якість розрахунків оціночної вартості земельних ділянок та нерухомості в тих локаціях, де були відсутні аналоги для її розрахунку. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus