Росія хоче експортувати в Сирію кримську пшеницю

27 січня 2022 143 0
Пшениця, зерно
Kurkul.comПшениця, зерно

Нещодавно в Криму відбулась зустріч з сирійською делегацією, де було обговорено постачання в Сирію кримського зерна. До того ж планується, що порти Криму мають стати головними південними морськими воротами Росії у рамках розвитку торговельно-економічних відносин із Сирією. Про це повідомляє Kurkul.com на основі матеріал видання «Високий замок».  

«Сирійська Республіка готова купувати у нас зернові, пшеницю — до 2 млн т на рік. Є доручення президента забезпечити завантаження кримських морських портів. Феодосійський і Керченський будуть передані у федеральну власність із забезпеченням завантаження та збільшенням вантажообігу цих портів до 5 млн т на рік на першому етапі та у перспективі — до 14 млн т на рік», — поділився «глава республіки» Сергій Аксьонов.

Проте, як пишуть у виданні, за міжнародним правом робота кримських портів регулюється Україною, а хліб вирощено на незаконно окупованій території. Так керівник українського Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розповів, що Сирія навряд чи може бути повноцінним економічним партнером. Оскільки, Росія забезпечує майже стовідсотково зерном тільки ту територію, яка контролюється режимом Асада, а на решту впливу не має. 

«Російська влада Криму анонсує постачання вантажів до Сирії з портів Криму ще з 2018 р., але ці плани досі не реалізувалися. До того ж Україна методично «виловлює» судна, які заходили до Криму, подає до суду на судноплавні компанії та всіляко переслідує їх за порушення санкційного режиму», — додав транспортний аналітик Максим Гардус. 

Юрист-міжнародник, експредставник президента України в АР Крим Борис Бабін наголосив, що налагоджуючи поставки товарів до Сирії через Крим, російська влада планує «хоч чимось завантажити порти півострова». 

«Я сумніваюсь, що співпраця Криму із Сирією дозволить збільшити вантажопотік на півострові, зокрема тому, що фрахтування суден біля кримських берегів за умов санкцій неможливе. «Піратська «сіра» торгівля із Кримом була всі ці роки. Але це не формат завантаження порту, а крапля у морі», — пояснив експерт.

Читайте також:

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus