Митниця заблокувала ввезення в Україну калійних добрив

31 січня 2022 2749 0
Митниця заблокувала ввезення в Україну калійних добрив

Митниця почала застосовувати до імпортованих калійних добрив інший код УКТЗЕД, що призупинило їх ввезення на український ринок напередодні нового аграрного сезону. Про це розповів директор ТОВ «Полвітагро-Україна» Дмитро Овчар, що займається постачання міндобрив на південь України, пише nashigroshi.

За словами експерта, попередні три роки фірма ввозила калійні міндобрива виробництва «Haifa Negev Tech. LTD» (Ізраїль) під митним кодом №3105. Але в жовтні партія міндобрив для крапельного зрощення овочів за цим кодом була зупинена митницею через звинувачення в використанні невірного коду. Відповідно, продукція потрапила під визначення «контрабанда».

«Митники визначили, що фірма для операцій з калійними міндобривами повинна застосовувати  код УКТЗЕД №2835 — нітрити. Така класифікація зробила з міндобрив товар подвійного призначення, що може бути використаним для виробництва, наприклад, вибухівки (постанова КМУ «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання»)», — йдеться у повідомленні.

За словами Дмитра Овчара, раніше митниця допомагала імпортерам з визначенням вірного коду УКТЗЕД для ввезення продукції і останні роки використовувався саме код №3105. Але в останні місяці код змінено, що, фактично, заблокувало поставки та змусило імпортерів нести додаткові витрати.

Нагадаємо, приєднавшись до міжнародних санкцій проти режиму Олександра Лукашенка, Литва з 1 лютого припинить транспортувати добрива з «Білоруськалію» своєю територією.

Раніше ми писали, що норвезька компанія Yara International, яка виробляє мінеральні добрива, поступово відмовиться від купівлі калійних добрив компанії «Білоруськалій». На це вплинули міжнародні санкції проти режиму Олександра Лукашенка в Білорусі. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus