Зростання цін на добрива та пальне змусять фермерів шукати нові шляхи економії — думка

25 січня 2022 3347 0
Василь Брусліновський, засновник СФГ «Стецівське»
Kurkul.comВасиль Брусліновський, засновник СФГ «Стецівське»

Зростання цін на добрива, газ та пальне змусять фермерів шукати нові шляхи економії та заощадження. Про це розповів керівник СФГ «Стецівське» Василь Брусліновський у матеріалі «У малих та середніх господарств врожайність завжди більша, ніж у холдингів» на Kurkul.com.

«Приміром, раніше солома на полі була проблемою, не знали куди її подіти. Але ж вона може бути потужним джерелом відновлюваної енергії. Варто замислитися над тим, щоб робити щось на кшталт пелет. Це буде адекватна альтернатива шалено дорогому газу. Через рік-два відповідь прийде сама», — зазначив фермер.

За словами Василя Брусліновського, наразі у господарстві завдяки комбайну Massey Ferguson 7370 Beta мають змогу подрібнювати навіть кукурудзяні стебла 5 м заввишки.

«Ми їх перебили, а землю переорали так, що жодної купки не залишилося. Я абсолютно певен, що гірше для ґрунту від цього не буде точно — воно все перегниє, щось навіть дасть для гумусу, збагатить такими елементами, як калій і фосфор. Раніше у нас були проблеми з врожайністю пшениці, якщо сіяли після кукурудзи або соняшника, через те, що залишалися грубі рештки. А от після того, як добре подрібнили кукурудзу і пройшлися плугом, пшениця вродила добре», — додав аграрій.

Читати за темою: Вітчизняні аграрії забезпечені мінеральними добривами до весняної посівної лише на 11% 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus