Названо 4 головні фактори, які треба врахувати при вирощуванні сої

1 лютого 2022 272 0
Соєві боби
Kurkul.comСоєві боби

В Україні посівна кампанія за рік здорожчала загалом на 20%. У зв’язку з цим аграрії згадали про сою, при вирощуванні якої можна суттєво заощадити на внесенні добрив. Про це розповів керівник агрономічного відділу агрохолдингу A.G.R. Group Олександр Аракелян на SuperAgronom.com.

Зокрема, фахівець виділив 4 головні фактори, які слід врахувати, плануючи вводити сою у сівозміну або ж збільшувати під нею площі:

  1. Загальна вартість технології вирощування з урахуванням системи захисту, можливості поливу, потребу у добривах на основі агрохімічного аналізу.
  2. Придатність ґрунтів та кліматичних умов регіону саме до вирощування сої, тривалість та час настання посушливих періодів — на основі спостережень за останні 3 роки.
  3. Ціна на сою та її урожайність, яку можна отримати в 2022 р. Вирощування сої по сої дає кращу урожайність на 1-2 рік, а вже на 3-й рік урожайність знижується. Тож цей фактор також слід врахувати у плануванні структури посівних площ.
  4. Наскільки складною та вартісною вийде логістика під час збирання культури.

«В цілому там, де дозволяють ґрунти та вологозабезпеченість, я однозначно прихильник вирощування сої. З урахуванням цьогорічних цін на азотну групу витрати на 1 га для вирощування кукурудзи будуть суттєво вищими, ніж для сої. Але не можна приймати рішення, виходячи лише з системи живлення та ціни на добрива», — зауважив агроном.

Проте захист сої має певні особливості та зазвичай складніший, аніж захист посівів кукурудзи. насамперед потрібно відпрацювати технологію і контроль шкодочинних організмів. Тому для прийняття зваженого рішення про збільшення площ під соєю варто рахувати і вартість добрив, і вартість системи захисту, а потім вже порівнювати витрати на вирощування.

Читайте також: Завдяки випробуванню у жорстких умовах вітчизняне насіння стійке до природних змін

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus