Названо умову, яка врятує озимину Півдня від вимерзання

31 січня 2022 225 0
Озимина
Озимина

Через температурні коливання посіви озимини на Півдні перебувають в ослабленому стані і можуть вимерзнути. Врятувати посіви може сніговий покрив. Про це розповів декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету Іван Мринський, повідомляє Радіо «Свобода».

«Це свого роду тепла ковдра, яка зберігає наші посіви. Надалі у нас, на жаль, обіцяють потепління. Якщо сніг розтане, а далі будуть морози — це проблематично. Проблема, що на Півдні часто морози спостерігаються за відсутності снігового покриву», — пояснив науковець.

Своєю чергою Голова об’єднання Аграрного союзу України у Херсонській обл. Ігор Брагінець розповів, що за умов зміни клімату на Півдні аграрії мають змінювати свій підхід і в роботі.

«Зміна клімату проявляється у збільшенні температур та аномальній кількості зливових дощів. Від цього ми маємо дуже великі втрати. Старожили не пам’ятають таких ситуацій. А потім аномально довгий період взагалі без дощу і дуже суха осінь. Змінюється погода, треба змінюватися і нам», — розповів аграрій.

Він вважає, що найкращим виходом із ситуації є:

  • застосування сучасних технологій збереження вологи;
  • детальний підбір сортів та гібридів, які будуть більш стійкими до нових умов.

Читайте також: На Півдні 60% посівів озимого ячменю перебуває у слабкому стані

 © Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus