Названо переваги інвестування у протруювання насіння

31 січня 2022 145 0
Названо переваги інвестування у протруювання насіння
Kurkul.com

Протруєння насіння — це інвестиція з коротким терміном окупності, адже дозволяє збільшити ефективність кожного наступного етапу на 15–50%, залежно від культури. Про це йдеться у матеріалі «Агротренди: ризики та переваги інвестування у протруювання зернових» на Kurkul.com.

Як зазначається, протруювання насіння завжди буде дешевшим, ніж обробка пестицидами посіву під час  вегетації. Крім того, протруювання має профілактичну дію, а обробка посівів проводиться здебільшого при появі перших ознак ураження. Коли агроном помітив такі ознаки на полі, це вже говорить про те, що врожайність культури знизиться.

«У підсумку, вартість протруйників відчутно нижча, ніж можливі втрати господарства у разі пошкодження посівів хворобами та шкідниками, які можуть «з’їсти» до 50% урожаю», — розповіли експерти компанії BASF.

Як зазначається, потреба у фунгіцидному захисті посівів зернових може виникати вже на початку кущення і тривати аж до повної стиглості. З хворобами, які пошкоджують листкову поверхню, зазвичай боролися обприскуванням посівів фунгіцидами. Це змушувало агрономів постійно спостерігати фітопатологічний стан посівів і за появи перших симптомів ураження хворобами виганяти в поле обприскувач.

Читайте також: Тонна добрив в Україні коштує, як 3 тонни пшениці — фермер

Тож що буде з врожаєм у результаті — залежало від того, як швидко агроном локалізує проблему та чи є вільна одиниця техніки, що весною може бути проблемою, не кажучи вже про наявність необхідного фунгіциду.

Докорінно змінити такий стан речей стало можливо із появою на ринку сучасних протруйників з тривалою дією, що контролюють найбільш шкодочинні хвороби від проростання до появи прапорцевого листка. Мова йде, наприклад, про Систіва®.

Обробка насіння перед сівбою протруйником Систіва® дозволяє «пропустити» проведення першої фунгіцидної обробки, яка припадає зазвичай саме на ВВСН 25–32.

«Як наслідок — механізатор вдячний за збережене паливо, нерви і мотогодини, такі цінні під час весняних польових робіт», — йдеться у матеріалі.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою