Реклама

При зберіганні сирого зерна псується до 13% врожаю — експерт

6 лютого 2022 140 0
При зберіганні сирого зерна псується до 13% врожаю — експерт
Kurkul.com

Цього сезону деякі фермери складали на зберігання сире збіжжя. Наразі зіпсованого зерна в таких партіях вже близько 11-13% при вологості 19%. Про це розповів операційний директор G.R. Agro Артем Ремпен у матеріалі «Енергетична криза — як переживають скрутні часи елеватористи, виробники обладнання та борошномели» на Elevatorist.com.

За словами Артема Ремпена, такі партії можна буде продати лише в переробку, та й то з великим дисконтом.

Як він зазначив, компанія основну масу законтрактованого зерна встигли висушити ще восени, коли газ ще був по 36-38 тис. грн.

«Чесно кажучи, і нам, і фермерам дуже пощастило, що ціни на газ «полетіли в космос» вже після закінчення жнив. Ми встигли пересушити зерно. Зараз ми, практично, не споживаємо газ — на всі елеватори витрачаємо не більше пари тисяч кубів: продувка зерна, пусконалагодження обладнання… А ось для тих, хто не встиг досушитися, ситуація більш сумна. Зараз тариф близько 300-350 грн за тонно-процент, а уявіть, в що обійдеться сушка, якщо вологість кукурудзи 20-22», — розповів Артем Ремпен.

Читайте також: Експерт розповів, чому не варто збирати кукурудзу взимку

Ціни на електрику також не стоять на місці — за останній місяць виросли ще на 15%. Проте, за словами Артема Ремпена, для елеваторів таке підвищення поки що не є катастрофічним. Навпаки, електрика все одно, в порівнянні з газом, залишається ще досить вигідною формою альтернативи для роботи елеваторів — електричні котли достатньо недорогі. Використовувати такі котли вдвічі вигідніше, тому в G.R. Agro мають намір встановити їх для опалення всіх приміщень.

Електрику навіть можна використовувати, як альтернативу для сушіння зерна — такий приклад Артем Ремпен бачив на німецькому елеваторі. Економні німецькі колеги встановили 2 вітряки, один обслуговує завод, а другий — великий промисловий котел зерносушарки.

«В теплообміннику замість води залитий антифриз, як в автівках, він циркулює по контуру. За теплообмінником встановлений витяжний вентилятор, який забирає гаряче повітря. Я був дуже здивований, коли побачив це», — каже спеціаліст.

Цілком ймовірно, що такі способи сушки зерна скоро з'являться і в Україні. А поки у нас в ходу котли на соломі та інших відходах зерна.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus