Експерт розповів, чому не варто збирати кукурудзу взимку

3 лютого 2022 3600 0
Експерт розповів, чому не варто збирати кукурудзу взимку

Минулого року багато хто з аграріїв практикував зимове збирання кукурудзи через підвищення цін на енергоносії. Серед переваг цього способу аграрії називають легший обмолот і відсутність витрат на сушку (при тривалих мінусових температурах зерно приморожується, стає сухим і легко вимолочується з качана). Про це йдеться у матеріалі «Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати» на Latifundist.com.

Однак доктор біологічних наук, агроном Сергій Хаблак зазначає, що насправді зимове збирання кукурудзи — міф.

«Кукурудза при 5°C призупиняє віддачу вологи зернівкою. Така температура наступає в початку листопада і далі вона не віддає вологу і не зменшує її. Перенесення збирання кукурудзи на зиму окрім додаткових проблем нічого доброго не дає», — пояснив фахівець.

За його словами, ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю її зерна і з високою вологістю. Це виллється у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10-15% наступного року через весняний обробіток ґрунту.

«Через ці причини та ймовірність випадання снігу виникають дуже великі ризики виникнення збитків і недоотримання комерційної вигоди. Крім того, затягувати зі збиранням після 1 листопада не можна через те, що зменшується результативність сушки при температурах нижче +1,5-4,5°C. Нагріти повітря в сушарці, наприклад, до 100°C легше, якщо температура на вулиці +10°C, а не 0 або -5°C», — підсумував Сергій Хаблак.

Читайте також: На власних добривах врожайність кукурудзи зросла до 50% — досвід

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus