Росія може забрати частину експортного ринку в українських виробників пшениці

7 лютого 2022 789 0
Росія може забрати частину експортного ринку в українських виробників пшениці
Kurkul.com

Китай дозволив експорт пшениці та ячменю з усіх регіонів Росії, відкривши свій ринок для експорту зерна з російських глибоководних портів. Про це повідомила Федеральна служба з ветеринарного та фітосанітарного нагляду Росії.

«Зміни скасовують регіоналізацію з відправок із Росії до Китаю пшениці та ячменю. Тепер ці зернові культури можуть ввозитися до КНР з усієї території Російської Федерації. До цього в переліку постачальників було всього сім російських суб'єктів (Алтайський і Красноярський краї, Челябінська, Омська, Новосибірська, Амурська та Курганська області) і до нього не входили провідні зерновиробні регіони країни», — йдеться у повідомленні.

Як зазначають експерти Agritel, тепер російський експорт може забрати частку ринку у європейських, північноамериканських та українських виробників. Проте російський експорт у Китай навряд чи значно зросте цього маркетингового року, оскільки обмежується пробними поставками.

Також аналітики повідомляють, що наразі китайський імпорт залишається вирішальним чинником динаміки світових цін на зернові та зернобобові, а також олійні.

Зокрема, зростання курсу євро щодо долара знижує конкурентоспроможність зернових європейського походження. Експорт до Китаю у цьому контексті залишається ключовим для балансу залишків.

«Ціни на всі сировинні товари Чикаго різко зросли в п'ятницю, фонди викуповували позиції напередодні виходу в середу звіту USDA. Геополітика залишається предметом занепокоєння для всіх трейдерів, оскільки продовжується нарощення російських військ на кордоні з Україною», — прокоментували аналітики.

Читайте також: Експорт зерна перевищив 39 млн тонн

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus