РФ перекриє українським торгівельним суднам прохід Чорним та Азовським морями

10 лютого 2022 364 0
РФ перекриє українським торгівельним суднам прохід Чорним та Азовським морями
Kurkul.com

Росія у зв’язку з військовими навчаннями заявила про плани перекрити значну частину акваторій Чорного і Азовського морів. Заявлені Росією межі впритул підходять до українських кордонів. Про це заявив керівник організації «Інститут Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко у Facebook.

За інформацією видання Мілітарний, оголошені маневри, якими Росія перекриває Україні Чорне та Азовські моря, мають відбутися з 13 по 19 лютого. На період заявлених російських маневрів у Чорному морі будуть присутні шість великих десантних кораблів з Балтійського та Північного флотів ВМФ Росії. Це «Петр Моргунов», «Георгій Побідоносець», «Оленегірський гірняк», «Королев», «Мінськ» та «Калінінград», що вже прибули в регіон.

Росія повністю перекриє на цей період половину території Азовського моря, заблокувавши можливість відбуття з портів у Бердянську та Маріуполі суден до Чорного моря.

«У Чорному морі один з районів лежить від мису Тарханкут в окупованому Кримському півострові і до 12 мильної зони біля Одещини. Тут також перекривають міжнародні маршрути сполучення з українськими морськими портами», — зазначається в повідомленні.

Читайте також: Експерт розповів, як загострення конфлікту між Україною та Росією вплине на зернові перевезення

«Ось так виглядають заявлені РФ перекриття районів Чорного та Азовського морів для ракетних та артилерійських навчань (…). Ніяких коридорів для проходу торговельних суден не передбачено. (Такого за останні 8 років не було). Чорне море в північно-західній частині перекривається до межі територіального моря України(12 миль, морський кордон), в Азовському — від узбережжя окупованого Криму до узбережжя Краснодарського краю», — пояснив Андрій Клименко.

Як повідомив Андрій Клименко у коментарі Суспільному, інформація про перекриття районів Чорного та Азовського морів доступна на сайті Державної служби морського та річкового транспорту України. Там розміщуються повідомлення до відома моряків щодо міжнародних обмежень на мореплавство. Повідомлення про закриття морських районів було розміщене Росією через міжнародну систему оповіщення.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus