Через перекриття Росією морів для навчань український експорт може зупинитися — думка

11 лютого 2022 530 0
Через перекриття Росією морів для навчань український експорт може зупинитися — думка
Kurkul.com

Ймовірніше, що упродовж артилерійських навчань російського флоту в водах Чорного та Азовського морів, яке триватиме 13-19 лютого, українські порти будуть стояти. Таку думку висловив директор «Агровей Логістик» Юрій Ровицький, пише Latifundist.com.

За його словами, товарообіг, як у великих, так і в малих ні в малих портах, ймовірно припиниться.

«З урахуванням того, що ці навчання триватимуть 6 днів, за цей час ми могли б відвантажити 400 тис. т зернових з великих портів», — розповів Юрій Ровицький.

За словами експерта, нині усі великі порти України завантажені зерновими та готові відправляти на судна. Порти Миколаєва, Одеси та інші  практично завантажені.

Повідомляється, що в цей тиждень судна, якими перевозиться зерно, не будуть прибувати в порт. Відтак і вантажівки, які доставляють агропродукцію в порти також стоятимуть.

За словами експерта, скоріш за все зросте черга в терміналах через продукцію, яку направляють агрохолдинги та через залізничне сполучення. Відтак логістика отримає сильне навантаження.

«Ситуація, яка була в грудні повториться. Тоді порти стояли 6 днів через негоду. Відтак, логістика зросла, а відвантажень не було півтора тижня», — додав Юрій Ровицький.

Нагадаємо, Росія у зв’язку з військовими навчаннями 9 лютого заявила про плани перекрити значну частину акваторій Чорного і Азовського морів. Заявлені Росією межі впритул підходять до українських кордонів. Про це заявив керівник організації «Інститут Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко.

Водночас вже 10 лютого о 16:43 Управління навігації та океанографії Міноборони РФ повідомило про скасування перекриття району Азовського моря на північ від Керченської протоки. Андрій Клименко зазначив, що Україна зусиллями експертів, військових, дипломатів, представників влади та бізнесу змогла створити безпрецедентний тиск через проблему, що виникла.

«По Чорному морю все без змін (поки), а порти Чорного моря — це 95% українського експорту, порти Азову — 5% (разом це майже половина усього експорту України)», — додав він.

Експерт допустив, що на рішення росіян могла вплинути очільниця британського МЗС Елізабет Трасс, яка перебуває з візитом у Москві. 

Він також не виключив інші варіанти.

«РФ готує якусь нову підлість», — допускає Андрій Клименко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus