Чи отримає Україна дешеві добрива з Туреччини — відповідь експерта

11 лютого 2022 4243 0
Добрива
Добрива

Гіпотетично в українських аграріїв буде доступ до дешевших, ніж в Україні, турецьких добрив, зокрема азотної групи. Проте їх частка на українському ринку буде незначною. Про це розповів директор інформаційно-аналітичної агенції «Маркер» Сергій Пісоцький в матеріалі «Без зайвих ілюзій. Що принесе ЗВТ між Україною і Туреччиною?» на Latifundust.com

Як розповів експерт, турецька промисловість поки що не може похизуватися тим, що потужності з виробництва цих добрив суттєво перевищують внутрішній попит. Наприклад, цього сезону турецька влада навіть у ручному режимі обмежувала експорт, щоб забезпечити внутрішній ринок необхідним обсягом добрив. 

«Можна очікувати, що після ратифікації угоди національним парламентом частка турецьких добрив на вітчизняному ринку дещо зросте. Але говорити про турецький напрямок поставок як серйозну альтернативу існуючим напрямкам на українському ринку мінеральних добрив — наразі не доводиться», — висловив думку Сергій Пісоцький. 

За даними агенції «Маркер», останні 2 роки частка турецьких добрив на українському ринку була невеликою. Найбільше турецького продукту — у сегментах вапняно-аміачної селітри та азотно-фосфорних добрив. 

Нагадаємо, 3 лютого Україна і Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі, за якою встановлено 0% мито на понад 10 тисяч експортних товарів з України

Читайте також: Через перекриття Росією морів для навчань український експорт може зупинитися — думка

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus