АЗС піднімають ціни на пальне тридцятий день поспіль

15 лютого 2022 133 0
АЗС піднімають ціни на пальне тридцятий день поспіль
Depositphotos

На автозаправних станціях вже тридцятий день поспіль зростають ціни на бензини та дизельне пальне. Про це пише epravda, з посиланням на дані Консалтингової групи А-95. 

Так, 14 лютого середня ціна на АЗС зросла ще на 1 копійку за літр на бензин марки А-95 та дизельне пальне. Середня ціна пального А-92 не змінилася.

Як зазначається, востаннє цифри на табло автозаправних станцій змінювалися у бік зменшення ще 29 грудня 2021 р.

Читайте також: В будь-якому випадку Україна буде забезпечена пальним — РНБО

Згідно з повідомленням, на вартість пального на АЗС впливають три основні фактори: ціна на нафту на світовому ринку, курс національної валюти та ставки оподаткування. 

«Нині котирування еталонної марки Brent рухаються вгору і у понеділок наближалися до навчання у 96 доларів за барель. Причиною є, з одного боку, дисбаланс попиту та пропозиції на ринку внаслідок жвавого відновлення економіки. А з іншого — загроза ескалації з боку РФ», — зазначається у матеріалі. 

Інший фактор, курсовий, також діє проти здешевлення пального. Внаслідок розгортання РФ масштабних навчань у Чорному та Азовському морях, деякі авіакомпанії обмежили перельоти до та з країни.

Моніторинг Kurkul.com свідчить, що ціни на АЗС продовжать ріст, оскільки сьогодні, 15 лютого, Міністерство економіки України оприлюднило середню вартість бензинів обсягом 31,75 грн/л і дизпального — 29,07 грн/л, на підставі яких обчислюється гранична ціна реалізації пального на АЗС.

Таким чином, з урахуванням граничних торгових націнок максимальна ціна на «звичайний» бензин для його продажу через мережу АЗС не повинна перевищувати 36,75 грн/л, на «звичайне» дизпальне — 36,07 грн/л.

У порівнянні з першою декадою лютого середня ціна на бензин зросла на 91 коп./л, на дизельне пальне — на 77 коп./л.

Нагадаємо, у січні 2022 р. імпорт дизельного пального в Україну зріс на 22%, у порівнянні з аналогічним періодом торік, і склав 466,3 тис. т. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus