П’ять проблем, що заважають експортувати до ЄС — експерт

18 лютого 2016 66 0
Тетяна Тимошенко поділилась рекомендаціями щодо активізації експорту до ЄС
kurkul.comТетяна Тимошенко поділилась рекомендаціями щодо активізації експорту до ЄС

З перших днів, коли вступила в дію торгівельна частина угоди про зону вільної з ЄС виявився цілий комплекс проблем у зв’язку з слабкою поінформованістю українського бізнесу про переваги та можливості виведення своєї продукції на ринки Європейського союзу. Про це заявила координатор робочої групи Платформи громадянського суспільства Україна — ЄС Тетяна Тимошенко на презентації проекту Лабораторія бізнес-рішень Export-UA.

«У нашого бізнесу існує бажання, але немає теоретичних знань і практичних навичок для того, щоб почати експортувати свою продукцію», — говорить вона.

Серед головних причин цього Тетяна Тимошенко називає наступні:

  • Низька кваліфікація органів місцевої влади, які не можуть надати інформацію.
  • Відсутність комплексного підходу — немає єдиного органу, до якого можна звернутися зі своїми питаннями і отримати кваліфіковану відповідь.
  • Відсутність дієвого діалогу між представниками бізнесу та органами місцевого самоврядування, представниками центральних органів влади.
  • Не налагоджена пряма прозора і дієва комунікація, щоб бізнес міг вчасно отримати допомогу.
  • Відсутній майданчик, де можна було би налагоджувати зв’язки між представниками українського бізнесу та представниками бізнесу ЄС, безпосередньо комуні кувати зі своїми бізнес-партнерами.

«11 лютого на двосторонній зустрічі нашої Платформи у Брюселі ми отримали підтвердження того, що європейські бізнес-партнери зацікавлені в налагодженні безпосередніх прямих контактів з українським бізнесом для того, щоб розвивати секторальну співпрацю, налагоджувати зв’язки і підписувати прямі контракти з українським бізнесом, але український бізнес також має бути до цього готовий», — говорить Тетяна Тимошенко.

Довідково

_**«Лабораторія бізнес-рішень Export-UA» **(«Business LAB Export-UA») — серії практичних семінарів-тренінгів, метою яких є підвищення рівня обізнаності українського бізнесу у питаннях DCFTA, надання практичної допомоги та поширення серед підприємців прикладів успішного експорту українських товарів та послуг._

В рамках проекту заплановано проведення навчальних модулів та практикумів з основ експортної діяльності з країнами ЄС на базі авторських методик ініціаторів проекту. Семінари-тренінги відбудуться в різних регіонах України. В рамках відвідання семінарів підприємці, які мають бажання та потенціал до виведення своєї продукції та послуг на ринки ЄС, зможуть ознайомитись із особливостями здійснення експортної діяльності, з основами міжнародної торгівлі, експортного маркетингу, із правилами відповідності стандартам і нормам законодавств країн ЄС та ін.

Програма семінарів-тренінгів включатиме: теоретичний блок (норми законодавства ЄС, правила, регламенти тощо), практичні рекомендації, враховуючи індивідуальні особливості продукції, послуг учасників тренінгів та презентацію успішних історій – досвід підприємств, які вже вивели свою продукцію, послуги на ринки ЄС.

Андрій Губін, Вікторія Євтушенко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus