Фермерам розповіли про перспективні нішеві ягоди у сезоні 2022

18 лютого 2022 263 0
Бузина
DepositphotosБузина

В Україні спостерігається зростання зацікавленості фермерів нішевими ягодами. Зокрема це бузина, жимолость та обліпиха. Про це розповів заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко під Плодоовочевої open space конференції «ПЛІДНИЙ 2022: РИНКИ. ТЕХНОЛОГІЇ. НІШІ», що відбулася в рамках виставки «АгроВесна 2022».

Організаторами заходу виступили агромедіа-агенція Sapienza та Українська плодоовочева асоціація (УПОА).  

«Наразі в Україні спостерігається зростання зацікавленості у вирощуванні бузини, яке сколихнуло ринок та останнім часом залишається на слуху в багатьох аграріїв. Загалом, ягоди цієї рослини мають значні експортні перспективи, оскільки є сировиною для харчової та фармацевтичної промисловості», — розповів експерт.

Проте, за його словами, потенційним виробникам важливо знати й грамотно оцінювати потенціал цієї ніші, щоб остаточно вирішити, чи варто розпочинати роботу в ній.

«Також, на мою думку, актуальною культурою, на продукцію якої існує ринковий запит, є обліпиха», — зазначив Олександр Ярещенко.

За словами президента УПОА Тараса Баштанника, не втратить своєї популярності у сезоні 2022 і лохина.

«Поступове зниження котирувань на внутрішньому ринку пов’язане зі зростанням пропозиції. А споживання не може зростати такими ж темпами, як виробництво. У 2023 чи 2024 році обсяги виробництва перевищать попит і більшість виробників обиратимуть — продавати в Україні, чи експортувати. Доведеться експортувати‎», — додав Тарас Баштанник. 

 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus