Російське вторгнення в Україну може поставити під загрозу світовий експорт пшениці

22 лютого 2022 404 0
Зерно
Зерно

Російське вторгнення та блокада України можуть поставити під загрозу світовий експорт української пшениці, який становить 12% від загального світового обсягу. Про це розповів міністр сільського господарства США(USDA) Том Вілсак, повідомляє Arkansas Democrat Gazette.

У зв’язку з такою ситуацією, американські фермери, збільшать виробництво пшениці, щоб попередити проблеми з ланцюгом поставок у разі, якщо Росія вторгнеться в Україну 

«Конфлікт в Україні, очевидно, дасть нам можливість втрутитися і допомогти нашим партнерам у важкий час. Зокрема, ми будемо продовжувати шукати можливості для розширення експортних ринків», — наголосив Том Вілсак.

Він зазначив, що зростаюча напруженість і мілітаризація вздовж російсько-українського кордону, а також спричинені пандемією відставання в ланцюжках поставок і стрибки в витратах на добрива та сільськогосподарське обладнання допомогли торік підняти ціни на пшеницю до найвищого рівня за майже десятиліття.

«Порушення на товарних ринках, спричинене вторгненням, найбільше вплине на найбільших покупців української пшениці в Південній Азії, Європі, Африці та на Близькому Сході. Ми, безумовно, сподіваємося, що цього не станеться», — підсумував міністр. 

Тим часом на світовому ринку ціни на чорноморську пшеницю знизилися, всупереч нещодавнім тендерам. Як повідомили в Мінагро, від початку 2021/22 маркетингового року станом на 21 лютого Україна експортувала 42,5 млн т зернових та зернобобових культур.

Нагадаємо також, вчора президент Росії Володимир Путін визнав незалежність так званих республік ДНР і ЛНР. 

Читайте також: Україна нарощує закупівлю дизельного пального в країни-агресора

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus