Легальний ринок землі — це платні договірні відносини — думка

22 лютого 2022 41 0
Легальний ринок землі — це платні договірні відносини — думка
Kurkul.com

В Україні правом на безоплатну видачу землі багато хто зловживає. Існує багато випадків, коли одні громадяни замість разової приватизації ділянки по кожному цільовому призначенню приватизували відразу декілька земельних ділянок. Про це розповіла Анна Федун, адвокатка й радниця із земельного законодавства Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), у матеріалі «Безоплатна приватизація породжує корупцію і зловживання владою» на Kurkul.com.

За її словами, досі ніхто в юридичній площині не може це відстежити, бо немає такого реєстру, де б можна було простежити, хто, наприклад, не використав своє право, а хто зробив це 3-4 рази.

«Особисто я негативно ставлюся до такого явища як безоплатна приватизація землі. Вільний легальний ринок землі — це платні договірні відносини, а тут ми безоплатно маємо комусь роздати землю. Землі на всіх не вистачить і це треба розуміти та усвідомлювати всім. Плюс у безоплатній приватизації криється великий чинник корупції», — зазначила Анна Федун.

За її словами, нині серед учасників ринку землі є хороша ідея про монетизацію, тобто обмін права на безоплатну приватизацію землі на певні грошові кошти.

«У нас є пріоритетні категорії населення, які мають першочергове право отримати землю безоплатно — ветерани АТО/ООС, працівники соцсфери, інваліди та інші. Тож ідея полягає в тому, щоб ці громадяни отримали грошову компенсацію за те, що вони не використали, відмовилися від свого права на землю», — сказала експертка.

Читайте також: Фермери за тиждень продали понад 2 тисячі паїв

Україна у будь-якому випадку повинна рухатися в іншому напрямку від безоплатної приватизації землі.

«Поки ми не зрозуміємо суспільством, що ніхто нам не повинен видавати 2 га просто так і що на голову нічого не впаде, ми будемо жити в цій парадигмі корупції і тотальної несправедливості», — наголосила Анна Федун.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus