Названо головні інструменти консолідації землі

23 лютого 2022 60 0
Названо головні інструменти консолідації землі

Щоб не втратити наявний земельний банк, фермери вже сьогодні можуть використовувати основні інструменти консолідації землі. Про це розповів Андрій Дем’янович, засновник сервісу автоматизованого моніторингу земельного банку «Feodal.Online» у матеріалі «У разі конфлікту з рантьє фермер ризикує одразу сотнею земельних ділянок» на Kurkul.com.

«Першим інструментом має стати сам аудит. Кожному фермеру потрібне розуміння, наскільки конкуренти залізли на його територію чи він заліз на їхню і які існують можливості для розвитку земельного банку», — розповів експерт.

За словами Андрія Дем’яновича, консолідацію можна починати з аудиту і далі продовжувати набором вільних земельних ділянок та оформленням спадщини, якщо вона присутня. Або ж обрати варіант утримання громадою земельних ділянок з управлінням спадщиною.

«І третій найефективніший інструмент — це обміни з конкурентами. Їх варто формалізувати у меморандумах. Підписаний з обох сторін меморандум не несе прямих юридичних зобов’язань. Але у разі конфлікту й збору врожаю якоюсь із нечистих на руку сторін він може бути важливим аргументом», — підсумував експерт.

Читайте також:

 

Виконано за допомогою Disqus