Фахівець назвав найпоширеніші хвороби озимих весною

3 березня 2022 178 0
Борошниста роса
Борошниста роса

При відновленні весняної вегетації рекомендують особливу увагу приділити контролю хвороб озимини. Адже фунгіцидна дія протруйників, на цей момент вже мине, а патогени в цей період продовжували зберігатися та накопичуватися в ґрунті і на рослинних рештках й з підвищенням середньодобових температур будуть ушкоджувати посіви. Повідомляють фахівці «Інституту здоров’я рослин»

«Озимі зернові на ранніх фазах розвитку найчастіше уражуються фузаріозними та гельмінтоспоріозними кореневими та прикореневими гнилями, подекуди виявляють і церкоспорельозну гниль, а листкова поверхня навесні уражується борошнистою росою та септоріозом. Щодо хвороб ріпаку озимого, то йому у весняний період загрожують альтернаріоз, фомоз, несправжня борошниста роса, циліндроспороз та борошниста роса. І якщо не взяти до уваги цей комплекс потенційних загроз, можна втратити від 10 до 30% майбутньої врожайності», — повідомив керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй

Так в попередньому сезоні значна кількість посівів зернових колосових була уражена фузаріозом, збудники якого успішно перезимовують в ґрунті та на рослинних рештках. Тож цього року варто очікувати прояви кореневих і прикореневих гнилей. Для їх ефективного контролю фахівець рекомендує неодмінно обробляти посівний матеріал протруйником з відповідними діючими речовинами та дотримуватися сівозміни.

«Також слід подбати про захист озимих зернових культур від борошнистої роси. Хвороба проявляється у вигляді білого павутинного нальоту на листках та стеблі, і призводить до зменшення фотосинтетичної поверхні. Внаслідок масового розвитку хвороби недобір врожаю може сягати 10%-30%. І це варто взяти до уваги при плануванні захисних заходів», — наголосив фахівець. 

Зі слів фахівця, щодо септоріозу, то зараження ним розпочинається в осінній період на добре розвинених рослинах озимих зернових, які мають 3-4 стебла. Він проявляється у вигляді світло-бурих плям, на плямах утворюються дрібні чорні пікніди, які перезимовують на листках або рослинних рештках.

«З настанням плюсових температур, випаданням опадів відбувається подальше зараження нових листків і стебел. Септоріоз зменшує асиміляційну поверхню листків, що сприяє зниженню врожайності до 20%. Найбільше вражаються ранні посіви пшениці озимої, добре забезпечені по живленню. Для розв'язання цієї проблеми обов’язковим є ранньовесняне внесення фунгіцидів», — додав він.

А первинне ураження ріпаку озимого фомозом відбувається ще в осінній період під час появи сходів і проростків. Надалі відбувається некротизація кореневої шийки рослин та її розтріскування. Альтернаріоз проявляється у вигляді жовтих, темно-коричневих округлих плям, а несправжня борошниста роса характерна для регіонів із достатнім зволоженням. Тому у весняний період необхідно запланувати обробки проти комплексу цих хвороб.

«Не варто забувати, що не всіх збудників хвороб можна виявити та розпізнати в польових умовах. Для точної ідентифікації необхідне детальне лабораторне мікроскопічне дослідження. Тож разом із плановим підживленням озимих посівів заплануйте дослідження зараженості рослинного матеріалу озимих культур», — зазначив Володимир Конограй.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus