За місяць ціни на добрива зросли на 40%

22 березня 2022 4423 0
За місяць ціни на добрива зросли на 40%
Depositphotos

Світові ціни на добрива за тиждень зросли майже на 10%, згідно з індексом Green Markets North America. Це найвищий ціновий показник за всю історію. За місяць ціни зросли на 40%. Про це пише Kurkul.com, з посиланням на дані minfin.com.ua.

Як зазначається, зростання цін на добрива посилилося вищими витратами на природний газ, який є критично важливою сировиною для виробництва азотних добрив, на фоні заборони США на імпорт російської нафти та дискусій у Європі про приєднання до ембарго.

В Україні ціни на добрива станом на 22 березня 2022 р. наступні:

Ціни на мінеральні добрива

Так, згідно з прайсом компанії «Хімагро», карбамід виробництва Туркменістан наразі коштує  30 500 грн/т, українського виробництва — 30 700 грн/т.

Ціна аміачної селітри наразі 27 500 грн/т.

Читайте також: Нинішні ціни на азотні добрива та пальне — це мародерство — фермер

Щодо цін на добрива у Європі: за минулий тиждень ціни на азотні добрива в Німеччині подвоїлися. Так, КАС (рідка суміш карбаміду та аміачної селітри) подорожчав з €400 до €1000, карбамід з €500 до €1300. Про це пише ElDala.kz.

Азотні мінеральні добрива дорожчали весь 2021 рік на тлі зростання цін на природний газ, який є сировиною для їх виробництва. Тому великі європейські виробники, такі як Yara або Borealis, скоротили виробництво добрив.

А на початку нинішнього року новим тригером стали проблемами з поставками зі світового ринку як через санкції, так і через експортні обмеження. Нагадаємо, що росія найбільший у світі виробник аміачної селітри (понад 12 млн тонн на рік), забезпечує 40% глобального експорту.

Також подорожчання торкнулося фосфорних та калійних груп. Причина та сама — обмеження поставок на світовий ринок.

Основне фосфорне добриво Діаммонійфосфат (DAP) зараз коштує 930 євро за тонну, що приблизно на €130 більше, ніж тиждень тому. Калійні добрива у Німеччині подорожчали за тиждень на €50/т до €465.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus