Нинішні ціни на азотні добрива та пальне — це мародерство — фермер

19 березня 2022 4306 0
Добрива
DepositphotosДобрива

Ціни на азотні добрива та пальне залишають бажати кращого і зняття акцизу ситуацію не покращило. Українські фермери занепокоєні таким станом справ та закликають державу посилити контроль у цих важливих сегментах. Про це редакції Kurkul.com розповів керівник ФГ «Межирічка» Микола Бойченко.

Фермер виразив серйозне занепокоєння з приводу цінової політики на ці товари на час війни в Україні, а також розчарування у «швидкості» впроваджуваних державних ініціатив. Нестача азотних добрив і солярки є тими проблемами, якими Микола Петрович опікується наразі. 

«Сечовина по 30-40 грн/кг — це занадто. Продукт не вартий таких грошей. І я не розумію, чому дозволяють експортувати газ і чому мовчить держава. Чому асоціації не діють? Осінню ми ж усе повернемо у державу! Адже мені на рік треба всього 30 кг хліба, решту я продаю. А це близько 15 тис. т. Це не нормальний підхід з боку держави. Особливо в пору війни, коли навпаки потрібна підтримка, щоб забезпечити Україну продовольством. Я можу продати 15 тис. т, а можу 8. Яка різниця? 7 тис. т не доберу через 200 т брак азоту. Потрібно захищати селян та всю Україну, щоб ми з хлібом були. А ці ціни — мародерство», — повідомив фермер.

Щодо цін на пальне, то, за словами фермера, не врятувало ситуацію зняття акцизу. Микола Бойченко додав, що якість цієї солярки залишає бажати кращого. 

«Дизель по 50 грн/л, а буде 40 грн/л, але буде брудний. Ця солярка — це «жабуриння», яке може вбити техніку. В нас техніка вся нова, дороговартісна. Трактори в мене стандарту Euro 6 і заливати солярку Euro 2 та Euro 3 — то диверсія», — обурився він.

Найбільше занепокоєння він має щодо цін на кінцеву продукцію у разі, якщо ситуація буде проігнорована. 

«Люди питатимуть, чому картопля так дорого коштує? Картоплю садить 40 млн людей, а селітру виготовляють двоє. Газ коштує 6 грн у держави, а селітра 30. Це картоплю треба по 40 грн/кг продавати! А м’ясо по 500 грн, але хто його братиме? Мінагро щось намагається зробити, але видно, що досвіду бракує. То нехай питають нас — фермерів.  Нехай будемо отримувати солярку і з обмеженнями по 10 т, але не брудної. Я очікую від держави конкретних дій», — додав фермер.

Читайте також: Посіви озимих зернових уражені кореневими гнилями та пліснявою — експерт

© Меланія Несмачна, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus